Annonse
Stavanger Aftenblad har anmeldt 27 av årets 49 skjønnlitterære debutanter. – En del av samfunnsoppdraget, sier kritikkansvarlig Jan Zahl. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Skjønnlitterære debutanter får 2,8 anmeldelser i snitt per forfatter

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Ingen norske aviser har anmeldt flere skjønnlitterære debutanter enn Stavanger Aftenblad har gjort i år, skriver Klassekampen. Mens NRK bare har anmeldt fire av årets bokdebutanter, har Stavanger Aftenblad anmeldt 27. Kritikkansvarlig i Stavanger Aftenblad, Jan Zahl, mener det er en del av samfunssoppdraget.

Hvert år blir det utgitt rundt 40–50 skjønnlitterære debutanter i Norge. I Klassekampens opptelling ser vi at årets 49 debutanter foreløpig i 2020 har fått 136 anmeldelser i riks- og regionsavisene – et snitt på 2,8 per forfatter.

Noen, som Molly Øxnevad og Per Marius Weidner-Olsen, har fått åtte anmeldelser hver, mens andre, som Pauline Östgård og Karina Aase, knapt er blitt nevnt i mediene.

At Stavanger Aftenblad er avisa som har viet mest plass til kritikk av forfatterdebutanter i år, beskriver Zahl som en blanding av tilfeldigheter og bevisst strategi.

– Det handler nok mest om at vi ikke har kuttet like mye i dette stoffet som det andre har gjort, sier han.

Zahl mener kulturanmelderiet handler om å delta i en nasjonal samtale.

Han påpeker at samtalen styrkes dersom folk fra flere deler av landet leser og vurderer de samme bøkene – også når det gjelder ukjente debutanter.

NRKs kulturredaktør Marius Hoel mener rikskringkasteren dekker debutanter på mange ulike måter, gjennom anmeldelser, omtaler, kommentarer og intervjuer.

– Det betyr at vi snakker om flere bøker og flere debutanter enn det som legges ut som reine anmeldelser på nett. Å bare snakke om skriftlige anmeldelser på nett gir derfor ikke hele bildet.

Hoel sier at NRK alltid har fokus på debutanter i sin litteraturdekning, og trekker frem at årets debutanter var hovedtema i NRK P2s litteraturprogram «Åpen bok» 27. november, og at det i «Studio 2» har det vært flere intervjuer med debutanter.

Marta Norheim, litteraturkritiker i NRK, er ikke fornøyd med opptellingen. Hun understreker at NRK dekker bøker på flere flater, og legger til at anmelderne bruker mesteparten av tida på radio.

 

Annonse
Annonse
Annonse