Annonse
Forfatter Karl Ove Knaugård holdt tale under åpningen av den internasjonale bokmessen i Frankfurt i fjor høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sint forfatter vil endre stipendordningen etter at Knausgård fikk mest

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det sier han til Klassekampen.

Det var Karl Ove Knausgård som stakk av med mesteparten av kaka da Forfatterforeningen delte ut pengestipend fra sitt vederlagsfond. Fondet utgjør 276.800 kroner i år, og blant de 16 mottakerne var Knausgård den eneste som ble tildelt et treårig stipend.

Vil stille krav til forfatterøkonomi

Forfatter Rune Salvesen mener stipendet bør stille krav til om mottakeren har behov for tildelte midler – en såkalt behovsprøvd stipendordning.

Slik var det inntil 2015. Da måtte forfattere legge ved likningsattest da de søkte om å få tildelt Forfatterforeningens stipend. Dette gikk man så bort fra for heller å vektlegge kvalitet i seg selv.

I tillegg til det treårige stipendet fra Forfatterforeningen, har Knausgård det siste året mottatt nesten en million kroner: 400.000 kroner fra Svenska Akademien og 500.000 fra H.C. Andersen-prisen.

Blir vurdert på kvalitett

Leder Heidi Marie Kriznik i Forfatterforeningen sier til Klassekampen at hun ikke kan kommentere enkelttildelinger, men understreker at forfatterøkonomien ikke blir tatt hensyn til når søknadene innvilges.

– Som forfatter tror jeg det er sånn at en primært ønsker å bli vurdert ut ifra det en har skrevet, og slippe å måtte legge ved dokumentasjon på hvor mye eller lite penger en har, sier Kirznik til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse