Annonse
Tidligere kulturminister og Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson, Trond Giske, under NHOs årskonferanse tidligere i år. Nå slår Giske et slag for å stoppe fripris-forlag og får støtte fra blant annet SV og SP. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Rødgrønne vil stoppe fripris-forlag

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Petter Stordalens Strawberry Publishing melder seg ut av Den norske Forleggerforeningen for å stå fritt til å fastsette prisen på nye bøker. Fra før av står Vigmostad & Bjørke, landets tredje største forlag, utenfor foreningen.

Denne utviklingen vil ikke de rødgrønne partiene på Stortinget sitte rolige å se på, kan Klassekampen fortelle.

– Vi trenger en boklov som kan sikre like vilkår og trygge mangfoldet og økonomien i hele bokbransjen, sier Trond Giske, tidligere kulturminister og Aps kulturpolitiske talsperson på Stortinget, til avisa.

LES OGSÅ | Stordalen forlater bokavtalen - fritt fram for billige bestselgere

I 2013 la den rødgrønne regjeringen fram et forslag om en ny boklov basert på at det skulle være fast pris på alle nye bøker. Da de borgerlige dannet regjering, droppet de bokloven og forlenget den frivillige bransjeavtalen mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen som baserer seg på fastpris.

Åslaug Sem-Jacobsen (SP) synes det er synd at Strawberry trekker seg ut av Forleggerforeningen.

– Alle disse ordningene som vi har i norsk litteraturpolitikk, vil bli svekket dersom ikke alle er med i solidaritet. Det vil alle tjene på i lengda. Jeg skal ikke dirigere hva Strawberry gjør, men jeg håper de kan finne fram til en minnelig ordning, sier Sem-Jacobsen til Klassekampen. Hun støtter en fastprislov.

Freddy André Øvstegård (SV) mener fastprisen er så viktig å forsvare at den fortjener et vern i lovs form.

– Den store faren er at grunnpilarene i den norske litteraturpolitikken blir utsatt for uthuling. Fastprissystemet har tjent oss lenge og vel, og SV har programfestet at vi skal innføre en boklov, sier Øvstegård til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse