Bok

Åsne Seierstads bok To Søstre får kritikk fra advokat Brynjar Meling.

Reagerer på Seierstads To søstre

Publisert Sist oppdatert

Åsne Seierstads bok om de to søstrene som ble radikalisert inn i en terrororganisasjon ble en internasjonal bestselger. Aftenposten har funnet den yngste søsteren i en leir i Syria, hun sier hun føler seg utlevert.

Advokat Brynjar Meling sier til Aftenpostenat han mener boka er åpenbart problematisk. Søstrene var 16 og 19 år gamle da de dro, og Meling mener det er særlig problematisk at en mindreårig jente er involvert. I tillegg mener han boka utleverer dem på det mest private og dramatiske plan.

Meling forsvarte også den ekte bokhandleren Shah Mohammed Rais og kona hans da de følte seg utlevert i Seierstads «Bokhandleren fra Kabul» fra 2002. Seierstad vant til slutt i Høyesterett.

Han mener det kunne vært interessant å få vurdert saken til de to søstrene i retten.

I boken rekonstruerte Seierstad scener og dialoger basert på det kildene sa de hadde tenkt i gitte situasjoner. Meling mener det hjelper at hun viser frem metodene. Men han er kritisk til sjangeren litterær journalistikk, som Seierstad skriver i.

- Det er åpenbart problematisk når det viser seg at de omtalte ikke har forstått oppdraget Åsne Seierstad har gitt seg selv. Det er vanskelig for leserne å forstå hva som er fiksjon i jentenes historie, sier han.

Står for valgene

Åsne Seierstad står for valgene som er tatt i boken. Hun mener de er nødvendige for å beskrive en radikaliseringsprosess.

- Det var nødvendig å ettergå søstrene nært for å forsøke å finne både de direkte og de mer underliggende årsakene til deres radikalisering. Radikalisering har aldri en enkeltårsak, men er sammensatt av faktorer som kan være personlige, politiske eller religiøse.

Hun understreker at ingenting i boka er fiksjon og at rekonstruksjonene er skrevet i samarbeid med de involverte. Hun prøvde gjentatte ganger å nå søstrene på de kanalene hun visste de brukte, men de besvarte aldri hennes henvendelser, sier hun.

Kagge forlag utga To søstre i 2016. Ifølge forlegger Erling Kagge gikk grundig gjennom manuset før publisering. Sammen med to jurister og Seierstad selv ble de enige om at offentliggjøringen av enkelte opplysninger av privat karakter var nødvendig for å forklare hvorfor noen norske borgere frivillig valgte å forlate Norge og knytte seg til IS.

Kagge forteller at de var opptatt av å begrense hvor mange private opplysninger som var med og utelot alt som ikke var nødvendig. Han mener konklusjonen om at bokens innhold er i henhold til norsk lov, fortsatt holder i dag.

Powered by Labrador CMS