Annonse
Forfatter Jørgen Brekke (t.v.) og redaktør Marius Aronsen i Vigmostad & Bjørke da boken «Andre guder» – første bok ut i en ny serie med kortromaner – ble lansert. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Påskens store krimguide

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Vi starter vår guide med å anbefale den siste i rekken av Anders de la Mottes bøker i den såkalte årstidskvartetten: «Våroffer» (Aschehoug). Den svenske spenningsmesteren har gitt oss fire bøker som alle foregår i fortid og nåtid, men med ulike karakterer – og handlingen lagt til Skåne. Dette er litterær krim for den kresne, med masse stemning og troverdige karakterer.

Anders de la Motte er tidligere politimannen og datasikkerhetsekspert. I vår har han boken «Våroffer» ute på det norske markedet. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Vår franske krimfavoritt, Pierre Lemaitre, er på banen igjen. Denne gangen frir krimskriveren med «En helvetes jobb» (Aschehoug) der hovedpersonen minner litt om en annen karakter vi kjenner fra TV-serien «Breaking Bad». Det går raskt utfor for vår mann, men når han forsøker å måle krefter med de store systemene i samfunnet kan det fort gå fra vondt til verre.

Nedgrodd vingård

Kagge har en rekke krimkort på hånden, ikke minst svenske Tove Alsterdal og hennes «Blindtunnel». Bokens handling starter så fint, med et par som vil starte et nytt liv langt unna Sverige. Løsningen synes å være en vingård i Tsjekkia, men restaureringen skal kaste lys over noe særs uhyggelig.

Fra et sterkt svensk navn hopper vi til Island, der Yrsa Sigurdardóttir herjer med sin grøssende krim. Også den av året er av en slik karakter at du gjerne vil beholde lyset på. En dukke, som er maltraktert etter mange år i sjøen, synes å ha en dødbringende effekt og vår mann, Huldar, vikler seg snart inn i en gammel sak der det handler om et vitne som synes som sunket i jorden.

Forfatter Camilla Grebe fra Sverige har en fin nyhet ute på det norske lesemarkedet nå før påske. Med «Skyggejegeren» skal en gammel og en ny sak vise seg å henge skrekkelig sammen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

På Capitana er det Nicola Rayner som løftes fram som vårens store krimnavn. Hun har lansert «Etter Ruth» i Norge, en slags krysning av Donna Tartts «Den hemmelige historien» og Paula Hawkins «Kvinnen på toget». Spørsmålet i romanen er: Hva har skjedd med eksen til George? Det er hans nåværende kjæreste, Alice, som lurer og som starter en intens og mørk jakt.

I Gyldendals stall har Håkan Nesser klekket ut en ny krimroman som har fått anmeldere til å hente fram superlativer som «fornøyelig» og «sorgmunter». Men la deg ikke lure, det handler også om skyld og skam i «Halvmorderen».

Camilla Grebe – også hun en svenske i Gyldendalstallen, har fått både priser og anmelderros for sin «Skyggejegeren». Her handler det om tre generasjoner med kvinnelige politietterforskere som må jobbe sammen.

Litterær sensasjon

VI har plass til enda en svenske på listen vår, mannen med det svært så klingende navnet Niklas Natt och Dag. Han tilhører Sveriges eldste adelsfamilie, og debuten hans «1793» ble kåret til Årets beste svenske debut 2017 av Svenska Deckarakademin. Nå følger han opp med «1794», som er minst like troverdig i sin framstilling av Stockholm på 1700-tallet.

Forfatter og journalist Nicola Rayner har skrevet krimromanen «Etter Ruth». Med den har hun fått en knallstart på karrieren som krimforfatter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Cappelen Damm har flere omtalte krimromaner på sin liste i vår. Vi starter med «Den tause pasienten», der vi skal til The Grove – institusjonen der morderen Alicia er innlagt. Psykoterapeuten Theo Faber blir nesten besatt av å få tause Alicia i tale. Alex Michaelides roman har fått mange gode skussmål her på berget, og VGs kritiker mener dette er krimgull.

Superlativer har også «Min søster er seriemorder», av Oyinkan Braithwaite, høstet. Dette er en svært så prisvinnende roman som tar oss med til Lagos hvor vi blir kjent med to søstre. Romanen føles frisk og ny – og er noe helt annet enn andre seriemorder-romaner du kan ha lest. Av Guardian ble Braithwaite kalt «en litterær sensasjon».

Vigmostad & Bjørke kan friste med krimromanen «Forsvunnet» – første del i en ny serie inspirert av uoppklarte forbrytelser fra virkeligheten. Forfatter Tina Frennstedt er en av Sveriges fremste krimreportere og boken, som kom ut i Norge i mars, ble kåret til «Årets krimdebut 2019».

Norske krimgodbiter

På hjemmefronten har Tor-Håkon Håvardsens krimdebut, «Galgedans» (Panta forlag), fått flere anmeldere til å trille fram sine høyeste terningkast. Vi blir hensatt til en Steven King-aktig atmosfære, der datteren til bokens begravelsesagent herjer med nervene våre.

«Andre guder» (Vigmostad & Bjørke) av Jørgen Brekke er en annen krimbok som kan fenge mange. Den tar sikte på å gi oss god krim – i kortformat. Boken er underholdende men kan også sette i gang refleksjon og samtaler rundt teologiske spørsmål.

Carina Westberg og Tore Aurstad har skrevet en høyaktuell miljøkrim. Foto: Veronica Karlsen / NTB

I «Stråmann» (Vigmostad & Bjørke) har forfatterduoen Carina Westberg og Tore Aurstad tatt spranget fra historiske spenningsromaner til vår egen tid. Her er stikkord giftig avfall, likfunn og en karriere i grus.

Sven Petter Næss (Aschehoug) på sin side har fulgt opp sin lovende debut, «Den stille uke», med romanen «Skjebnesteinen», som beskrives som intelligent krim-noir.

Annonse
Annonse
Annonse