Annonse
Cappelen Damms presentasjon av høstlisten nylig. Ingen forfattere var til stede. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Norsk forfattersentrum er bekymret – oppdragsmengde nesten halvert i september

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Norsk forfattersentrum melder om økonomiske konsekvenser av koronaepidemien for den norske forfatterstanden. Bare i september har oppdragsmengden gått ned med 45 prosent sammenlignet med september i fjor, fremgår det av en pressemelding.

«Etter nedstengingen 12. mars har medlemmene i Norsk forfattersentrum opplevd en nedgang i tallet på oppdrag på 35 prosent, og en nedgang i honorarutbetaling på 32 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Til nå i år har Forfattersentrum utbetalt 6,8 millioner kroner mindre i honorarutbetaling enn ved utgangen av september 2019», heter det.

Mange av dagens forfattere har en viktig biinntekt fra formidlingsoppdrag. Samtidig som mengden oppdrag har skrumpet inn, så har også lave strømmeinntekter og avkorting av innkjøpsordningen virket inn, melder organisasjonen videre. Og selv om tilskuddsytere og oppdragsgivere har stilt opp for å hjelpe, så er ikke dette noe man kan regne med i det lange løp, minnes det om.

«Vi frykter for framtiden til forfatterne dersom dagens situasjon fortsetter», heter det i pressemeldingen der det også blir skissert noen forslag til mulige tiltak. Et av dem er å øke støtten til litteraturhus og litteraturfestivaler permanent. Et annet er å øke potten til Den kulturelle skolesekken.

Norsk Forfattersentrum er en medlemsorganisasjon for forfattere som ble opprettet i 1968 – blant annet for å skape kontakt mellom forfattere og publikum.

Annonse
Annonse
Annonse