Bok

Festivalsjef for Protestfestivalen i Kristiansand, Svein Inge Olsen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Nå kommer boken om Protestfestivalen – som starter mandag

– Ytringsfrihet er ikke bare rett til å snakke. Du må også ha en arena der noen hører deg – og du hører på andre, sier Reidar Mosland, som har skrevet bok om Protestfestivalen.

Publisert Sist oppdatert

Den særegne festivalen arrangeres i 2020 for 21. gang i tiden 14. september til 20. september i Kristiansand. Som vanlig står debatter, minikonserter, film, kunst, foredrag, performance, samtaler, Ung Protest, litteratur og mer til på programmet.

Samtidig utkommer boken om festivalens historie under tittelen «Rapport om fenomenet Christianssand Protestfestival – Et varsel om uro». Den er skrevet av Reidar Mosland, ifølge festivalen «på fritt grunnlag».

Mosland sier til Fædrelandsvennen at utgivelsen «nok har tatt nattesøvnen fra Olsen» – og sikter til festivalens grunnlegger og primus motor Svein Inge Olsen. For forfatteren har tatt et dypdykk i festivalens historie – på godt og vondt.

LES MER: Svein Inge Olsen: Kunstsilo – og Bibelbeltets tro på det rike Norge

– Dette er ikke en forsvarsbok for festivalen, men en rapport med 20 års festivalhistorie. Denne festivalen har vært gjennom så mye. Noen folk har trykket festivalen til sitt bryst, mens andre har ønsket den dit hvor det onde gror., sier Mosland, som er forfatter, journalist og medieprodusent i Kilden, til avisen.

Han synes Protestfestivalens rolle som laboratorium for dialog er viktigst.

– På sosiale medier snakker folk i økende grad til sin nærmeste og til seg selv. De fysiske debattene på denne festivalen er det motsatte. Det er dens store verdi. Ytringsfrihet er ikke bare rett til å snakke. Du må også ha en arena der noen hører deg – og du hører på andre, sier Reidar Mosland til avisen.

Fra Protest-festivalens debattmeny

Erik Solheim, Sunniva Rose, Espen Ottosen, Signe Flottorp og oppfinner Erik Alfred Tesaker skal diskutere Dommedag i vår tid – om det er klimaet, pandemi, atombombe eller Guds dom som tar livet av oss

Linn Stalsberg og statsråd Torbjørn Røe Isaksen blant dem som møtes til debatt om vi må avskaffe kapitalismen for å redde demokratiet

Åndelig oppvåkning debatteres av Alv Magnus, Iben Thranholm, Han Innante og Ida Marie Haugen Gilbert

Protestfestivalen har omgjort Jens Bjørneboes «10 bud til en ung mann» til «10 bud anno 2020» i anledning Bjørneboe-dagen, og invitert meningsytrere som blant andre Trond Giske og Sven Egil Omdal til å kåsere om hvert sitt bud

Per Arne Dahl, Kari Henriksen, Vibeke Lohne og Anita Vatland skal debattere om demente på sykehjem er i dødens forværelse, som innledning til en diskusjon om alderisme

Powered by Labrador CMS