Annonse
Forfatter Ingvar Ambjørnsen tror han kan miste en og annen Elling-fan etter å ha skrevet «Ingen kan hjelpe meg». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix NTB kultur

– Nå er vi alle litt Elling

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

VG heter det blandet annet: «Nye Elling er herlig litteratur», og både VG og Dagbladet spanderer femmere på «Ingen kan hjelpe meg». Det synes forfatteren er hyggelig, samtidig som han understreker:

– Jeg er ganske sikker på at noen av dem som kjenner Elling-bøkene godt, ikke nødvendigvis vil være med på denne reisen. Det er et sidespor, en annerledes Elling-roman. Men jeg kan ikke tenke på at jeg skal gjøre alle til lags. Jeg må stå fritt når jeg skriver.

Forfatteren har nemlig sluppet den godt oppdratte og smått melankolske lille mannen løs på Michel Houellebecqs roman, «Lanzarote». «Ingen kan hjelpe meg» består av vår manns betraktninger og tanker rundt «Lanzarote», samtidig som handlingen blander seg godt inn i Ellings eget liv, i sokkelleiligheten hos enkefru Annelore Frimann-Clausen, på Grefsen.

– God match

– Fortelleren i «Lanzarote» har noen klare paralleller med Elling. De matchet rett og slett godt, sier forfatteren. Som svarer slik på om han er enig i at han har skrevet en både tilgjengelig og ganske så underholdende bok:

– Du trenger i alle fall ikke å ha noe forhold til Houellebecq for å lese «Ingen kan hjelpe meg». Men selv ser jeg også et alvor i romanen. Jeg anmelder bøker selv, og jeg tenker ofte på at man bare bruker et par dager på noe forfatteren har brukt år på.

– Jeg fornekter jo stort sett at jeg og Elling har noe særlig felles, men dette prosjektet hans, som handler om å gå i dybden på ei bok, det kan jeg støtte.

Gode Elling-nyheter

For tiden er Ambjørnsen også aktuell med ei bok på nettet, som blir til underveis. Det er en spenningsroman der handlingen tar til 22. mars og derfor også, naturlig nok, speiler den spesielle tiden vi står oppe i. Kapitlene til «Reiser i det skjulte» kan leses på Boktips.no og prosjektet har egen Facebook-side.

Samtidig vil en annen Elling-nyhet glede mange: Elling-bloggen, som forfatteren har reist rundt på turné med, og snakket om live for et publikum, utgis samlet i bokform til høsten.

Men Ambjørnsen sier han trenger pause fra den litt intense og tenksomme karakteren. Etter «Ekko av en venn» (2019) var han litt ferdig med hele Elling igjen, og en påbegynt story ble derfor lagt vekk. I stedet ferdigstilte han denne uventede Elling-fortellingen som var påbegynt for flere år siden.

– Jeg tror ikke det er sunt at jeg tilbringer for mye tid sammen med ham, og jeg har jo mye annet jeg vil skrive også, sier den produktive forfatteren – og legger til at det ikke var uten grunn at han og Elling levde separate liv i nærmere 20 år. Før han gjenoppsto som blogger og fikk boltre seg i ny bok i fjorårsslippet «Ekko av en venn».

Husarrest

For tiden sitter Ingvar Ambjørnsen i det han selv omtaler som husarrest.

– Kolsen har rammet hardt, jeg levde ganske isolert og stille også før koronaen kom og stengte ned alt. Det nye nå er at jeg ikke kan gå i butikken engang. Selv Elling er mer mobil enn meg, sier Ambjørnsen. Som ser at han har levert en bok som kan treffe mange som føler seg litt ensomme i koronatiden.

– Ja, nå er vi på en måte alle litt Elling, sier forfatteren – som på tross av en selvpålagt Elling-pause medgir at «Ingen kan hjelpe meg» var overskuddspreget.

– Jeg kjenner jo denne karen så godt etter alle disse årene, jeg vet nøyaktig hva han tenker og hvordan han reagerer.

Lager ubalanse

Ambjørnsen klarer alltid å kaste inn noe som lager ubalanse i Ellings liv, og denne fortellingen er intet unntak. Husvertinnen, som synes det er stas å byttelåne bøker med vår mann, får nemlig snusen i at han leser en bok som heter «Lanzarote». Et sted Enkefru Annelore har gode minner fra. Hun vil dermed låne boken, men Elling konkluderer med at hun nærmest vil få sjokk av den hedonistiske villskapen boksidene rommer.

– Her har Elling på en måte malt seg inn i et hjørne, ler Ambjørnsen – som slett ikke legger karakteren, som ved siden av sitt boklige liv også har figurert i en rekke filmer og på diverse teaterscener, på hylla for godt.

– Om helsa holder, så kommer det nok mer, slår Ambjørnsen fast.

Annonse
Annonse
Annonse