Annonse
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Kulturrådet

– Mer enn 33 prosent av kultursektorens inntekter forsvinner med korona

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

– Rapporten bekrefter våre mistanker om hvor hardt kultursektoren er rammet av koronarestriksjonene, sier Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet, i en uttalelse på Kulturrådets nettsider.

Hun påpeker hvor mangfoldig kulturøkonomien er, og hvor viktig det er med treffsikre tiltak som kan gi forutsigbarhet i en veldig vanskelig tid.

Rapporten synliggjør store forskjeller mellom kunstfeltene, både med tanke på hvor hardt de er rammet av koronaviruset, og på hvordan økonomien i feltene så ut før pandemien traff Norge.

Det er musikkfeltet er hardest rammet. Der anslås det at 50 prosent av inntektene har falt bort fra 12. mars og ut april. I scenekunstfeltet er tallet 42 prosent, mens det er 35 prosent for visuell kunst, 25 prosent for museums- og kulturarvfeltet og 23 prosent for bokbransjen.

Det fremkommer av rapporten at offentlig sektors rolle i de ulike kunstfeltene har stor betydning for hvor bratt fallet har vært. Basert på anslåtte sesongvariasjoner anslås det at kulturnæringen i disse to månedene har mistet en omsetning på 1,5 mrd kroner.

Kulturrådets leder, Kristin Danielsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Koronapandemien kommer til å få konsekvenser langt frem i tid. I ukene som kommer vil vi fortsette å samle kunnskap, og foreslå tiltak som kan gjøre at kultursektoren kommer seg gjennom denne krisen, uttaler Danielsen.

Kulturrådets analyse er utført i samarbeid med Menon Economics, som i ukene som kommer vil utarbeide flere slike delanalyser. 

Anne Britt Gran ved BI:CCI samarbeider med Menon i dette prosjektet.

– Det er historiske tider i kultursektoren, som i resten av samfunnet. Det er ikke overraskende live-bransjer som musikk og scenekunst som er hardest rammet, fulgt av kulturformer med arenabesøk som gallerier, kunstforeninger og museer. Når vi har beregnet inntektsfallet har vi sett på hele verdikjeden til den enkelte bransje, ikke kun salget til forbruker. Når en konsert avlyses, er det mange aktører som mister inntekten sin, ikke bare musikerne, sier Gran.

Annonse
Annonse
Annonse