Annonse
Arnstein Bjørke (til høyre) mener de tre største forlagene bryter bokavtalen. Her sammen med makker Arno Vigmostad. Foto: Marit Hommedal/NTB
Arnstein Bjørke

Mener de tre største forlagene bryter bokavtalen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Arnstein Bjørke, daglig leder i VB Bok AS, som omfatter Akademika, Haugenbok.no og Ebok.no, frykter momsfritak og fastpris kan ryke om de store forlagene nekter å tilby sine bøker til alle strømmetjenestene i tråd med skaffe-og leveringsplikten som bokavtalen bygger på. Det er også skadelig for bokbransjens omdømme, sier han til Klassekampen.

Bakgrunnen for kritikken er at Vigmostad & Bjørke fremdeles ikke får strømme konkurrentenes lydbøker i lydboktjenesten sin Ebok Pluss.

Bjørke føler seg rimelig sikker på at hans tolkninger av politikernes særordninger er den riktige. Han avviser at en ordning hvor alle leverer alt til alle vil føre til at den største aktøren står igjen som den store vinneren og at det vil føre til en konkurranse kun på pris.

– Det er en hypotese, men det resonnementet kan man i så fall også bruke på andre deler av bokbransjen. Uansett må alle forholde seg til at det er skaffe- og leveringsplikt også for strømming. Dersom enkelte forlag mener det ikke bør være det, så må de ta det opp i stedet for å bryte sine egne avtaler.

Cappelen Damm-sjef Tom Harald Jenssen påpeker at skaffe- og leveringsplikta gjelder under forutsetningen av at leverandør og forhandler er enige om betingelsene. Han opplyser at Ebok.no allerede i 2017 fikk tilbud om tilgang til hele forlagets lydbokportefølje for strømming, og at det også nylig ble sendt ut et tilbud.

Jenssen sier at Cappelen Damm har bedt om et årlig garantibeløp til fordeling mellom forlag og forfatter, men at Ebok har avslått forhandlinger på dette grunnlaget.

Jenssen går hardt ut og mener Bjørke ikke har troverdighet som ivaretaker av bokbransjens forpliktelser. Han understreker at Cappelen Damm arbeider i tråd med bokavtalens formål for å bevare og utvikle norsk litteratur.

– Vi vil samarbeide med alle som ønsker å satse på utvikling av et strømmemarked som er bærekraftig for rettighetshaverne. Det har Arnstein Bjørke med all tydelighet gjennom mange år vist at han ikke ønsker å bidra til, sier han.

 

Annonse
Annonse
Annonse