Annonse
Influenser og forfatter Sophie Elise Isachsen er ute med sin tredje bok, og oppfordrer følgerne sine til å lese mer. Foto: Vidar Ruud/NTB
Sophie Elise

Mener bøker er redningen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Influenser og forfatter Sophie Elise Isachsen har med sin tredje bok fått en ny bestselger. I tillegg har influseren startet egen bokklubb og oppfordrer følgerne sine til å lese bøker.

Sophie Elise er en av Norges mest populære influensere, kjent fra TV-serier og sosiale medier. Hun er omstridt og til tider utskjelt som et dårlig forbilde, samtidig har hun også høstet ros for sin åpenhet og sitt mot.

I år har hun meldt overgang til Petter Stordalens forlagshus Strawberry. Her har hun startet bokklubb og ga nylig ut sin tredje bok «Ting jeg har lært», til svært gode anmeldelser.

Influenserbøker har vært med på å skape en oppsving for salget av norsk sakprosa, særlig blant unge lesere. Sophie Elises «Ting jeg har lært» handler om kroppspress, skam, oppvekst og identitet, og i likhet med sine to andre bøker «Forbilde» (2016) og «Elsk meg» (2018) er også den tredje boka kategorisert som sakprosa. Forfatteren selv mener derimot grensene mot skjønnlitteraturen er flytende.

– Jeg har hatt lyst til å skrive skjønnlitterært, og jeg begynte på det med denne boka, men jeg syntes ikke det ble bra nok. Historien bunnet i noe jeg hadde opplevd selv, så da tenkte jeg til slutt: Ka fa’n, jeg kan like gjerne skrive om meg selv og stå for det, ikke gjemme meg bak noe skjønnlitterært, sier Sophie Elise til Dagsavisen.

Tidligere i år annonserte Sophie Elise at hun legger ned bloggen sin, som har vært en stor inntekstkilde i mange år. Hun vil fortsette å bruke posisjonen sin til å fremme lesing og litteratur. Både egen og andres. 

– Jeg prøver å fortelle følgerne mine: Likte du min bok, vil du også like andre bøker. Noen sier «jeg leser bare dine bøker» da svarer jeg: You’re missing out! Det er ikke sånn at min bok er den beste i verden, det er så mange andre bedre bøker der ute, men det er fint om mine bøker kan være en inngang til å lese videre, sier hun.

Å lese bøker gjør deg «hottere» proklamerer hun til sine 450.000 følgere på Instagram. Hun mener det å lese viser at man kan være alene med seg selv. En egenskap hun synes er hot.

Selv har hun en rutine hvor hun hver dag slår av mobiltelefonen og leser bøker. Spesielt i en tid hvor normale aktiviteter er utilgjengelige mener hun at bøker kan være redningen. Selv føler hun at hun har fått noe ut av dagen når hun har lest, uansett hvor dårlig dagen ellers har vært.

Gjennom «Sophie Elises bokklubb» oppfordrer hun til mer lesing og sender ut en ny bok til leserne hver måned. Boka er valgt ut av Sophie Elise Isachsen selv.

 

Annonse
Annonse
Annonse