Bok

Donald Trumps bestefar Frederick Trump døde i spanskesykeepidemien i 1918. – Det som skjer i dag på et vis speiles i historien, sier Aslak Gurholt, forfatter av boken «Corona før korona».

Med korona som ledetråd skrev han om verdens kollapser og kriser – og bestefaren til Trump

Hva har en kanarifugl, den spanskesykedøde bestefaren til Donald Trump, et italiensk eurodance-gruppe, en by i California og sigarene til John F. Kennedy med hverandre å gjøre? Ingenting – og ganske mye, ifølge forfatteren av en ny bok.

Publisert Sist oppdatert

Aslak Gurholt er klar med «Corona før korona» - en liten, illustrert bok fra Flamme Forlag der Gurholt spinner en assosiasjonsrekke – med koronaviruset som utgangspunkt. Eller rettere sagt:

Assosiasjoner som går i en sirkel, akkurat slik korona betyr krans eller krone. Skrevet hjemmefra under pandemiens start. Da Gurholt begynte å kjøpe appelsiner heller enn epler fordi det føltes tryggere.

– Jeg skulle holde én lang tråd om alt som het korona – men som samtidig sier noe om verdens kollapser og kriser, prøver Gurholt å forklare om boken, som naturligvis er satt i fonten Corona. Og med karantenegule permer fordi papiret han fant hos en papirprodusent i England underveis faktisk heter Corona Lemon.

Foto Aslak Gurholt er klar med boken «Corona før korona», som han mener er den første fun fact-boken om dette. Foto: Thea Kvamme Hartmann

Konspirasjonsnært

Gurholt starter med det innlysende og spinner videre: Som California-byen Corona med sin sirkelformede byplan. Den er kjent for sine sitroner, noe som gjør at Gurholt i boken tar oss videre med til Spania – en av verdens største sitronprodusenter og som dessuten lånte navn til spanskesyken.

– Jeg ville skrive inn Trump. Og så fant jeg at det som skjer i dag på et vis speiles i historien, sier Aslak Gurholt og får sammenhengen til å virke innlysende. Iallfall nesten:

For president Trumps bestefar Frederick døde av spanskesyken i 1918. Akkurat som daværende statsminister i Brasil strøk med i datidens fryktede influensapandemi. At Boris Johnson, statsminister i Storbritannia, ble lagt inn på sykehus med koronavirus i vår tid speiler at hans kollega fra 1918 ble innlagt for spanskesyken.

– Men jeg begynte også å nærme meg det noen kan lese som konspirasjonsteorier. Det var aldri meningen, sier Gurholt og legger til:

– Jeg tror at tilfeldigheter er tilfeldigheter. Men ser du etter ting, finner du gjerne noe.

Corona Solitaire

Det illustrerer han for NTB med å fortelle om spillkortet han fant på gaten. Uken etter fant han et nytt. Da bestemte han seg for å samle til en hel kortstokk. Det tok ham fem år.

– Så viste det seg at en annen person i Tyrkia hadde gjort akkurat det samme, i akkurat samme periode, sier forfatteren og designeren.

Med spillkort som utgangspunkt streifer boken innom Bill Gates – opphavsmann til en for tiden svært populær konspirasjonsteori. Derfra videre fra at Microsofts første kortspill het Solitaire til hvordan det i virkelighetens kortstokkverden er noe som heter Corona Solitaire, spilt alene med to kortstokker.

Sånn går sidene, og når boken er til ende er vi tilbake til reisens start – en krone på et fornemt hode.

Fra spiral

Aslak Gurholt driver designbyrået Yokoland, som blant annet leverer design til plateselskapet Hubro, Høstutstillingen og Flamme Forlag så vel som platecovere for Jaga Jazzist – det med de enarmede bandittsymbolene.

Egentlig syslet han med et bokprosjekt av tilsvarende type, men viet spiralen (!), da koronaviruset meldte seg.

– Jeg tenkte å skrive et essay, men i løpet av et par dager skjønte jeg at det måtte bli bok. Det var ingen vei tilbake.

For Gurholt fant veldig mye – langt mer enn bare ølmerket og jordbærsorten som er mest kjent. Han ble overrasket over at han ikke fant noen andre utgivelser av «fun fact»-typen viet corona. Og gikk grundig til verks: I form av bildesøk så vel som dypdykking ned i amerikanske aviser og biblioteker.

– Jeg visste for eksempel ikke om Corona, et nabolag i Queens i New York, sier Gurholt. Nabolaget med det skjebnesvangre navnet ledet i uken før bokslippet for øvrig statistikken over nye tilfeller av Covid-19 i hele Queens.

Isolert

Nå er boken klar og Gurholts familie kan puste lettet ut. For det som begynte riktig så harmonisk, med barn i hjemmeskole og planer om å jobbe mindre, ble til noe helt annet da det ut av det blå ble koronabok.

– Det ble én måned isolert for å lage boken, ler han.

Og helt på tampen dukket historien om Tom Hanks, tidligere koronavirusrammet, som forærte bort sin skrivemaskin av merket Corona til en australsk guttunge ertet fordi han het Corona.

– Jeg rakk ikke å finne en plass i sirkelen til ham, konstaterer forfatteren.

Powered by Labrador CMS