Annonse
Ny pris til Matias Faldbakken. I dag fikk han Kritikerprisen 2019 for romanen «Vi er fem». Foto: Dan Petter Nergaard
Ny pris til Matias Faldbakken. I dag fikk han Kritikerprisen 2019 for romanen «Vi er fem».  Foto: Dan Petter Nergaard  

Matias Faldbakken tildelt Kritikerprisen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den kritikerroste boken ble i forrige uke tildelt P2-lytternes romanpris og er også nominert til Nordisk råds litteraturpris og Ungdommens kritikerpris, skriver Forlaget Oktober i en pressemelding.

De øvrige nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok var Lars Saabye Christensen, Kjartan Fløgstad og Jon Fosse.

Ligner ikke noe annet

Utdrag fra juryens begrunnelse:

«Faldbakken har kokt i hop en bok som ikke ligner noe annet. Årets vinner har fra første bok utmerket seg som en særdeles kompromissløs og uforutsigbar forfatter som på et unikt vis evner å speile vår samtid. Hans utforskning av hvordan overskridelse henger nøye sammen med skaperkraft og identitet går igjen i hele forfatterskapet … Med sin suverene sans for popkulturelle og litteraturhistoriske referanser har Faldbakken skapt en roman som uavbrutt omskaper seg selv; fra kjøkkenrealisme og eventyrblanding, til Frankensteins, nei unnskyld, til Blystads monster. Faldbakken skildrer karakterene og hverdagslivets tragikomikk like presist som Carl Frode Tiller, og fortellingen har et driv som går enhver krimroman en høy gang, i et vitalt og kroppsnært språk … fjorårets store leseropplevelse»

Prisvinneren kåres av medlemmene i Seksjon for litteratur gjennom uravstemning.

Solgt til seks land

«Vi er fem» utkom høsten 2019 til strålende anmeldelser. En rekke aviser utpekte Vi er fem til en av fjorårets beste romaner, blant dem Aftenposten, Klassekampen, Vårt Land og Dagbladet. Rettighetene er så langt solgt til seks land.

Matias Faldbakken er født i 1973. Han er en våre viktigste billedkunstnere, og har blant annet stilt ut på Documenta 13 (2012) og representert Norge på Veneziabiennalen (2005). Han debuterte som forfatter under psevdonymet Abo Rasul i 2001 med «The Cocka Hola Company: Skandinavisk misantropi», som ble fulgt opp av «Macht und Rebel: Skandinavisk misantropi 2» (2002) og «Unfun. Skandinavisk misantropi 3» (2008). For romanen «The Hills» (2017) ble han nominert til Brageprisen, og i 2019 ble «The Hills» nominert til IMPAC Dublin Literary Award 2020.  

 

 

 

Annonse
Annonse
Annonse