Annonse
Forfatter og tegneserieskaper Maren Uthaug ble født i Norge og har norsk-samisk familiebakgrunn. Foto: Thomas A / Samlaget
Derfor roman

Maren Uthaug har skrevet bok om mennesker som tror de vet sannheten

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Hva handler romanen om?

Den handler om Johan som sitter i toppen av et fyrtårn. Han skal sørge for lyset i mørket, men han er langsomt på vei til å falle sammen fordi livet går imot ham. Og om hans datter Darling, som tar i bruk radikale virkemidler for å få det hun vil ut av livet. Og Darlings mor og Johans kone, Marie, en blind prestedatter, som har en skjult side ingen kjenner til. De tre bor tett oppå hverandre i fyrtårnet, ofte går det flere måneder uten at de ser andre – og likevel kjenner ingen av dem hverandres hemmeligheter.

Foto: Samlaget

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

I hele mitt liv har jeg vært mye på Ørlandet og spesielt Uthaug fordi vi inntil nylig eide en slektsgård der. Jeg har derfor alltid vært forelsket i Kjeungkjær fyr og visste at jeg en dag ville skrive en om det.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

Blant annet at vi alle tror vi sitter med patent på sannheten. Men i virkeligheten finnes ikke sannheten i det hele tatt.

Når begynte du å skrive på romanen?

2014.

Når og hvor skriver du?

Jeg skriver hvor som helst – med tre barn og fulltidsjobb som tegneserieskaper til den danske avisa Politiken, er det ofte liten tid til å skrive. Likevel har jeg lykkes med å skrive min tredje roman.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

Disiplinert kaos.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

Jeg leser mye faglitteratur når jeg gjør research til bøkene mine. Men ellers elsker jeg romaner og spesielt den gode historien.

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

Hm, nei. Min glede kom ved å skrive den. Hvem som leser den og hva de måtte synes, er heldigvis ikke mitt problem lenger. Jeg har nok problemer med å få plottet og karakterene til å gå i samme retning, resten får dere selv ta dere av, haha!

Er det en bok du vil anbefale KulturPlots lesere?

Jeg har nettopp lest svenske Nina Wähäs bok «Testamentet». Den er fantastisk, så les den!

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

Simone de Beauvoir.

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Agatha Christie

Twitter – Facebook

Lydbok - Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagbladet – VG

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Ibsen – Hamsun

Papirbok – E-bok

Fagbok – Roman

Netflix – YouTube

Ved sjøen – På fjellet

 

Annonse
Annonse
Annonse