Annonse
Årets Aschehoug-debutanter. Fra venstre: Michelle Tolo, Marit Daaland Lesjø, Sunniva Vagstad, Ravn Lanesskog, Nora Dåsanes og Ida Michelsen. Mange debutanter gir ikke ut mer enn den første boka, viser tall fra Den norske Forfatterforeningen (DNF). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Mange forfattere slipper bare debut-boka

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det melder Klassekampen som viser til en oversikt fra Den norske Forfatterforening (DNF). Av oversikten kommer det frem at 134 av 525 – en av fire - forfatterdebutanter ikke har gitt ut en andre bok i tidsrommet mellom 2001 og 2015.

Statistikken skal basere seg på utgivelser fra Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal, Oktober, Samlaget, Tiden, Vigmostad & Bjørke, Kolon og Flamme forlag.

LES MER | Aschehoug slipper løs flere debutanter denne våren

Forlag følger ikke opp godt nok

Det er Aschehoug som har gitt ut desidert flest debutanter i det aktuelle tidsrommet. En tredel av Aschehougs 102 skjønnlitterære debutanter i tidsrommet har ikke fulgt opp med bok nummer to.

Litteraturkritiker Cathrine Krøger sier til avisa at det er lav risiko for forlagene forbundet med skjønnlitterære utgivelser, og kritiserer forlagene for ikke å følge opp debutantene godt nok.

Sunn rekrutteringspraksis

Det avviser forlagssjef Nora Campbell i Ashehoug blankt.

– Det er en tommel­fingerregel i bokbransjen at halvparten av debutantene ikke kommer tilbake. Når jeg da hører at 66 prosent av våre debutanter fra 2001–2015 har kommet med ny bok, mener jeg det tyder på en sunn rekrutteringspraksis, sier Campbell til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse