Bok

Kommer med ny bok: Lars Saabye Christensen.

Lars Saabye Christensen skriver på ny bok

– Det er en rar sjanger som jeg har funnet på selv, forteller forfatteren.

Publisert Sist oppdatert

I KulturPlots magasin, som er ute denne uken, har Alf van der Hagen gjort et stort samtaleintervju med forfatter Lars Saabye Christensen.

Han snakker om forfatterskapet, om indre kaos, om skyldfølelse og om hvor han – der han satt med sin kreftdiagnose – fant den begeistringen han trengte for å skrive «Skyggeboken», som kom ut høsten 2019. Les hele intervjuet her (+).

Han forteller også at han skriver på en ny, liten bok.

– Det kommer en bitteliten bok i august, og den kommer ut i Danmark, forteller forfatteren.

– Bare i Danmark?

– Vi får se om de vil ha den her i Norge. Det er ingen roman, og heller ikke noen dokumentarbok. Det er en rar sjanger som jeg har funnet på selv, sier han, – og legger til:

– Dette er en bok som handler om min danske farmor. Den heter «Min kinesiske farmor».

Etter at «Skyggeboken» kom ut høsten 2019 har det hersket forvirring rundt om boken var Lars Saabye Christensens siste bok.

Han hadde skrevet seg selv inn i fortellingen, blant karakterene, og tok i romanen avskjed som forfatter.

I intervjuet i Plot viser journalist Alf van der Hagen til at det er en stund siden «Skyggeboken» kom ut:

– Sitter du fortsatt og arbeider?

– Ja, jeg sitter og arbeider. Jeg kan ikke annet, svarer Lars Saabye Christensen.

Forfatteren henleder så oppmerksomheten til den aller siste setningen i «Skyggeboken»: «Og jeg slukker lyset og forlater arbeidsrommet hvor det siste arbeidet er gjort for første gang

– I samme øyeblikk som jeg skrev at nå er det siste arbeidet gjort for første gang, satte jeg meg selv i en vanskelig posisjon som forfatter, det visste jeg med det samme jeg skrev setningen, forklarer han.

– Kanskje var det noe underbevisst der, for nå hadde jeg skrevet siste bindet i trilogien, og jeg kunne ikke lenger presse denne formen, dette språket og perspektivet, på verden. Jeg kunne ikke lenger presse det innenfor de samme rammene. Dermed måtte jeg finne på noe nytt.

Les magasinet med samtaleintervjuet her. (Abo)

Powered by Labrador CMS