– Man merker at bøkene har betydd mye for mange i denne tiden, sier romanaktuelle Camilla Läckberg. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

Läckberg følger Faye videre på hevntokt

Publisert: 2. juni 2020 kl 09.15
Oppdatert: 2. juni 2020 kl 09.22

Hun var forberedt på et realt mageplask. Men da «Gullburet» utkom i fjor ble den ikke bare den mest solgte boken i Sverige i 2019 – den fikk også mye oppmerksomhet på avisenes kultursider.

– Dette er enda mindre finlitterært enn Fjällbacka-bøkene, og dem har det vært kastet mye dritt etter opp igjennom årene. Så haken min ligger fortsatt på gulvet etter mottakelsen av «Gullburet», sier en glad Läckberg.

Hun har holdt seg hjemme i koronatiden og har nesten hver dag lest fra en av bøkene sine på Instagram – så kalt karanteneopplesning. Selv synes hun hverdagen har vært mer eller mindre som før.

– Jeg tusler jo uansett mest rundt hjemme i pysjamas – og skriver, slår hun fast.

Hvor er det blitt av alle de kule kvinnene som tar over imperier mens de knasker mannfolk til frokost?

Finner kule kvinner

Kontrasten er sterk til miljøet i oppfølgeren «Vinger av sølv», der heltinnen Faye bestiller limousin og bor på Grand Hotel. Med tydelige nikk til 1980-tallsforfattere som Sydney Sheldon og Jackie Collins har Camilla Läckberg skapt en heltinne som tar for seg.

Läckberg minnes en tid der popkulturen var full av kvinner som gikk i dress, var sentrale i maktkamper og samtidig glamorøse.

– Hvor er det blitt av alle de kule kvinnene som tar over imperier mens de knasker mannfolk til frokost, spør hun.

Luksus og glamour er en del av krydderet i slike fortellinger, mener Läckberg, som ikke akkurat vokste opp med overdreven luksus selv. Begge foreldrene var uføre noe som førte til at hun tidlig måtte trå til. Bare elleve år gammel skaffet hun seg sommerjobb og vasket et forsamlingshus i Fjällbacka.

– I senere år har jeg fått en økonomi som muliggjør en del av den samme luksusen som Faye har glede av. Men samtidig har jeg vært småbarnsmor i 15 år. Etter en gallatilstelning så har det vært rett hjem til bleieskift.

– Det er litt schizofrent, medgir forfatteren som har fire barn, der den eldste er 18, mens den yngste er fire.

Handler om makt

Et liv uten problemer har ikke Faye i «Vinger av sølv». Oppfølgerboken handler om kvinner som utsettes for menns vold, det være seg voldtekt eller partnervold. Camilla Läckberg kjenner mennesker som har vært utsatt for dette, og hun sier det handler mye om makt – et ord hun ofte kommer tilbake til. Makt er også kjernen i hevn, mener forfatteren – som ikke legger skjul på at en spesiell bok har inspirert henne: Faye Weldons «En hunndjevels bekjennelser».

– Jeg var aldri den søte Lucia-jenta på skolen, jeg var alltid veggpryd. På den måten kan jeg identifisere meg med det som skjer. Det er håp for oss, og det er revansjemuligheter, sier hun og legger til at kvinner ikke forventes å tenke på hevn. Forventningene heller mer mot tilgivelse. Men i dette tabuet ligger det noe spennende, mener Läckberg.

– Kvinner har blitt lært opp til å konkurrere med hverandre, forklarer forfatteren – som gjennom Faye vil vise søsterskaps verdi. Camilla Läckberg vil løfte fram medsøstre som støtter hverandre, også privat.

– Jeg fikk mine to første veldig tett, og det gjorde en venninne av meg også. Da hjalp vi hverandre med å hente og levere, og var den ene forkjølet så sørget vi for at det sto en gryte med varmmat utenfor døra. Jeg elsker slikt og har alltid forsøkt å «pay it forward».

Sexskildringer

At reglene for menn og kvinner er ulike er noe som engasjerer Camilla Läckberg, og hun lar da også Faye oppføre seg som en mann. Hun skildrer også Fayes seksuelle erobringer, dette til tross for at hun var livredd for å begi seg inn på sexskildringer. Läckberg husker hvordan hun satt på en restaurant på Söder i Stockholm mens hun skrev.

– Jeg kjente meg litt skitten der jeg satt, midt mellom barnefamiliene, sier hun og ler.

– Det har vært en utviklingsreise for meg, det å våge meg inn i dette. Jeg var veldig komfortabel i mitt Fjällbacka-univers. Det var verken farlig eller vanskelig mer, men jeg ville ha tilbake suget i magen.

Camilla Läckberg
søn 20.02.2022 23:47

* Født: 1974.

* Bor: Söder, Stockholm.

* Familie: Gift med Simon og har barna Wille, Meja, Charlie og Polly.

* Bakgrunn: Utdannet seg til siviløkonom og arbeidet i fem år i telekom-bransjen før hun ble forfatter.

* Karriere: Läckbergs ti bøker i Fjällbacka-serien er solgt i over 22 millioner eksemplarer – i 60 land. Hun er også en av grunnleggerne av Invest in Her, et investeringsselskap som støtter kvinnelig entreprenørskap, samt at hun er deleier i privatklinikken Hedda Care.

* Aktuell: 18. september kommer romanen «Vinger av sølv» ut på norske Gyldendal. Romanen følger opp «Gullburet» fra 2019.

* «Vinger av sølv» er en frittstående fortsettelse – og beskrives som en psykologisk spenningsroman om svik, hevn, sterke kvinner og søsterskap.