Bok

Administrerende Direktør i Forleggerforeningen, Heidi Arnesen Austlid.

Kollaps i læreboksalget

Skoleboksalget har falt med 20 prosent, til tross for satsing på utvikling av nye læremidler.

Publisert Sist oppdatert

Klassekampen skriver at norske forlag har brukt flere hundre millioner kroner på å utvikle nye læremidler til Fagfornyelsen. Likevel har skoleboksalget falt med 20 prosent.

– Det er en gåte at det ikke selges flere læremidler for grunnskolen, sier Heidi Austlid, direktør i Forleggerforeningen, til avisen.

Denne høsten ruller regjeringen ut sin storstilte reform for norsk skole: «Fagfornyelsen». Reformen skal gi mer dybdelæring i skolen, og den har bidratt til at Utdanningsdirektoratet har utarbeidet nye læreplaner.

Norske forlag har satset stort på å produsere nye bøker som er tilpasset reformen. For eksempel har Gyldendal alene brukt over 150 millioner kroner de siste årene på utvikling av nye læremidler.

Ferske tall fra Forleggerforeningen bekrefter at salget av lærebøker til grunnskolen har falt med 20,1 prosent i forhold til i fjor.

Tallene bekymrer sjefen for Forleggerforeningen:

– Pengene er bevilget, og læremidlene eksisterer, men likevel merker vi en nedgang i salget av læremidler til grunnskolen. Hvis dette ikke forandrer seg i løpet av de nærmeste ukene, betyr jo det at skolene ikke kan levere det elevene har krav på i henhold til de nye læreplanene, sier Austlid til Klassekampen.

Hun nevner korona og stram kommuneøkonomi som mulige årsaker til nedgangen. Austlid mener at kunnskapsminister Guri Melbye nå må på banen, siden det var regjeringen som bestemte at Fagfornyelsen skulle gjennomføres på tross av koronasituasjonen..

Powered by Labrador CMS