Annonse
Det knytter seg stor spenning til Joachim Farsunds bok om Christine Koth. Utgivelsen kommer i september og «Kohts bok» får undertittelen «Ti samtaler om livet og én om døden». Foto: Jil Yngland / NTB scanpix

«Kohts bok» kommer i høst

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Fantasyfavoritten Siri Pettersen har begått sin første nye bok på fem år, og Zeshan Shakar har allerede rukket å høste ovasjoner for sin andre roman, «Gul bok».

Helene Uri, Lars Mytting, Jan Mehlum og Anne Holt vil også gjøre seg gjeldende med nye romaner i høst – en høst forlagsdirektør for Gyldendal litteratur, Anne Cathrine Knudsen, omtaler som «tidenes bokhøst».

– Etter en interessant og uforutsigbar vår, er vi nå klare. For litteraturen gir seg aldri, sa hun under forlagets høstlistepresentasjon torsdag.

Store navn på oversatt-listen

Knudsen kunne skilte med en rekke sterke oversatte titler – så som «Finn meg» (André Aciman), «Amerikansk jord» (Jeanine Cummins), «Etter sola» (Jonas Eika), «Et system så storslått at man blendes» (Amanda Svensson) og «Bisarre fortellingene» (Olga Tokarczuk).

En ny og dystopisk roman fra Don DeLillo er også på vei.

Vi merker oss også en oversatt tittel i sakprosa-kategorien: I høst utkommer nemlig en av de første internasjonale bøkene om covid-19-pandemien, skrevet av vitenskapsjournalist og tidligere forsker Debora Mackenzie.

Boken «Covid-19. Pandemien som ikke skulle ha inntruffet, og hvordan vi kan stoppe den neste» har norsk forord av Espen Rostrup Nakstad og utkommer i norsk oversettelse i september.

– Tårer og latter

Det knytter seg stor spenning til Joachim Førsunds bok om Christine Koth. Utgivelsen kommer i september og «Kohts bok» får undertittelen «Ti samtaler om livet og én om døden».

Førsund fortalte at de to opprinnelig ble kjent gjennom en felles interesse for Orderud-saken. Snart skulle livet ta en svært alvorlig dreining for humoristen og TV-personligheten, som har valgt å dele det hun opplever som kreftsyk, blant annet i podkast, i avisspalter – og nå også i bokform.

Christine Koht skulle egentlig vært til stede under torsdagens pressekonferanse. Men på grunn av en ny sykehusinnleggelse måtte Førsund presentere boken alene. Han beskrev prosessen med boken slik:

– Det har vært latter og tårer. Og noen overraskelser. Når man ser døden i hvitøyet vil man omfavne hele livet. Boken viser nye sider ved Christine, og jeg håper mange vil lese den.

– Rødhette på speed

Av andre bøker i den biografiske gaten merker vi oss Alfred Fidjestøls «Biografien om Drillo» som kommer i september, og Morten Jentofts «I grenseland. Historien om Frode Berg og livet på innsiden av norsk etterretning og russiske fengsler».

Jentofts bok, som kommer i oktober, bygger blant annet på Bergs dagboknotater.

Fra beinhard realisme går turen til den mer fantastiske litteraturen, der Siri Pettersen er stor stjerne etter «Ravneringene»-suksessen. Nå er hun høstaktuell med første bok i en trilogi kalt «Vandari». Boken har tittelen «Jernulven», og Pettersen omtaler den litt spøkefullt som «Rødhette på speed». Og ga stikkord som pels, tenner og blod om dette nye universet der ei jente ved navn Juva leder an. Forfatteren opplyste videre at boken er inspirert av norrøn mytologi og viktoriatiden.

Eventyrlig glans er det også over Jan Ove Ekebergs historiske romaner, og nå er forfatteren kommet til bok fire i «Den siste vikingkongen». Boken heter «Fredens fiende» og vi møter Harald Hardråde som høvding for den legendariske Væringgarden i Bysants.

Annonse
Annonse
Annonse