Annonse
– Ja, jeg jobber på en femte bok, men det er jo ikke sikkert den blir noe av. Men jeg klarer ikke la være å følge Ingrid videre inn i en både lykkelig og opprørende tid, sier Roy Jacobsen. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB
Roy Jacobsen

– Klarte ikke å slippe Ingrid

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Kalenderen viste 2013 da den første boken om Ingrid Barrøy og folkene på Helgelandskysten utkom. «De usynlige» ble en stor leser- og kritikerfavoritt, og Jacobsen fulgte opp med «Hvitt hav» og «Rigels Øyne». Bøkene, som ofte blir referert til som Barrøy-trilogien, har passert en halv million i opplag her hjemme.

Men nå kommer – litt overraskende – en fjerde bok, og den nye Barrøy-romanen har fått tittelen «Bare en Mor».

– Det handler om hovedpersonen, at jeg ikke klarer å slippe den dama. Ingrid er ikke bare en smart og interessant person å skrive om, også tiden hun lever i lokker meg, sier Roy Jacobsen til NTB om bakgrunnen for den fjerde boka. Han legger til:

– I så mange år overtok man forelderens kunnskap og yrker, men dette snudde dramatisk etter krigen. Jeg hadde ingenting å lære av mine foreldre når det gjelder min yrkesvei, og jeg har ingenting å komme med til mine barn og barnebarn om det de skal tilegne seg av kunnskaper om nettet og teknologi. Manuelt arbeid går ikke lenger i arv, vi kom ut av krigen og røyk rett inn i noe som var veldig komplisert og omveltende: Moderniteten.

Et uskyldig offer

I «Bare en mor» har Ingrid Barrøy kommet hjem til øya si, hun er blitt en voksen og på mange måter uvanlig kvinne – som ifølge Jacobsen ikke har gått i «husmorfella».

– Vi ser kanskje litt ned på husmorskolen og husmoridealene som rådet på den tiden, men vi må huske på hva kvinnene hadde stått i på fabrikkene, i naturalhusholdningen og i fiskerinæringen. Å være hjemme med 2,5 barn, i en flunkende ny leilighet, med vaskemaskin og støvsuger til rådighet: Man kan forstå at det å være husmor ble sett på som et steg opp på samfunnsstigen, sier Jacobsen. Som altså lar Ingrid gå sine egne veier:

– I den nye romanen får Ingrid riktignok et barn i form av guttungen Mathias på fem år, som kommer til øya og trenger henne. Han er et resultat av krigen, et uskyldig offer, og Ingrid blir aldri den samme igjen etter at Mathias melder sin ankomst. Morsrollen bringer kanskje lykke, men det følger også naturlig nok mange bekymringer med oppgaven.

Også skyggene fra krigen gjør hverdagen komplisert på øya, der livet ellers preges av grastørk, potetvekst, klær på hjellen og havblikk. Som før.

Men det moderne livet, og idealet om sentralisering, banker på, og øyboerne skjønner det motvillig. Levemåten deres står for fall.

En umulig hverdag

Da Jacobsen startet opp bokserien med «De usynlige» i 2013, uttalte han at han var opptatt av å si noe om gammel kunnskap som er på vei bort. Kystmenn og kystkvinner sto i litt av et slit som lærte dem uendelig mye om været, matauk – og om fisk.

– Kvinnene sto i en nesten umulig hverdag med ansvaret for store ungeflokker, hjem og fjøs. De skulle forsyne mennene med masse utstyr før disse dro ut på fiske, og de fortjener å bli løftet fram for alt det arbeidet de la ned – og alt de behersket. Også i fiskerinæringen var de uunnværlige. Det var kvinnene som foredlet fisken, som sto på brukene og saltet og fileterte, og alt dette er svært underkommunisert. Denne rikdommen, den dyrebare fisken, gjorde dem jo heller ikke rike, fortjenesten havnet andre steder på kontinentet, slår forfatteren fast.

Jacobsen utelukker ikke at han har flere historier på lur om Barrøy, Ingrid og familien hennes.

– Det var spennende å følge Ingrid inn i en ny rolle, på mange måter handler romanen om nettopp foreldreskap. Den har et stort persongalleri å spille på – og vi er kommet fram til en voldsomt omskiftelig tid. Det er klart det er fristende å besøke dette universet igjen, sier Jacobsen på telefon fra Dønna.

– Det har vært ganske stormfullt her, det var så vidt fergen klarte å legge til kai da vi kom. Men nå er det fint her, finere enn de fleste andre steder, sier han til NTB.

 

Fakta om Roy Jacobsen

  •  Jacobsen har mottatt en rekke litterære priser, som Kritikerprisen, Bokhandlerprisen og Gyldendalprisen.
  •  To ganger har han vært nominert til Nordisk råds litteraturpris – og som første norske forfatter ble han kortlistet til den internasjonale Man Bookerprisen.
  •  Han har også vært nominerte til Dublin Literary Award og kan skilte med at bøkene hans er solgt til over 40 språkområder.
  • «Bare en Mor» av Roy Jacobsen er fjerde bok i en romanserie om Ingrid fra Barrøy.
Annonse
Annonse
Annonse