Annonse
Sondre Lerche er ute med barnebok. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Kjendisbøker blir ikke meldt opp til innkjøpsordningen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Forlagene tør ikke å melde opp kjendisenes fiksjonsbøker til innkjøpsordningen. Det er et demokratisk problem, sier litteraturkritiker Guri Fjeldberg til Klassekampen.

Bare i år har kjendiser som Sondre Lerche, Sandra Lyng, Anikken Englund Jørgensen, Kristoffer Cezinando og Linn Skåber fått utgitt skjønnlitteratur.

Selv om bøkene vil selge godt, blir de ikke sendt til bibliotekene. Ingen av disse kjendisenes bøker er meldt opp til innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur.

Guri Fjeldberg sier til avisen at hun har lest Sondre Lerches barnebok. Hun mener den er med på å fornye sjangeren. Og hun er overrasket over at denne ikke sendes til bibliotekene. Hun mener det er viktig at god skjønnlitteratur havner hos bibliotekene. 

– Ja, for når de ikke havner der, blir det et demokratisk problem. Det er mange barn som ikke får bøker hjemme, og da er det synd at de ikke får tilgang til disse populære bøkene. Men man kan jo håpe at bibliotekene kjøper inn et par eksemplarer for egne midler, sier hun til Klassekampen.

En vanlig årsak til at forfattere ikke blir meldt på innkjøpsordningen er at utgivelsene deres ikke holder god nok kvalitet. Det er imidlertid ikke den eneste grunnen. Manglende påmelding også kan være tegn på solidaritet fra forlagenes side, ifølge Fjeldberg.

– Når de vet at en bok vil selge svært godt, trenger de ikke nødvendigvis «bruke av» innkjøpsordningen.

 

Annonse
Annonse
Annonse