Bok

Forlaget oktober presenterte sin høstliste tirsdag med debutant Sarah Smith Ogunbona på plass. Hun presenterte sin debutroman, «Globus».

I skyene med Forlaget Oktober

Romandebutant Sarah Smith Ogunbona tar oss i sin debutroman med opp i skyene, hvor vi får følge livet til en flyvertinne.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag var det Forlaget Oktober sin tur til å løfte på sløret hva høstbøker angår, og til stede var romandebutant Sarah Smith Ogunbona sammen med litterære bautaer som Tove Nilsen, Hanne Ørstavik og Lars Amund Vaage.

Sarah Smith Ogunbona (f. 1989) har studert ved Forfatterstudiet i Bø og ved Litterär gestaltning i Göteborg. «Globus» er hennes første bok og her høster hun av egne erfaringer fra tiden som flyvertinne.

– Jeg trodde ikke den biten skulle bli så sentral, men det passet å la Hazel være flyvertinne, sier den ferske forfatteren til NTB. Hun gir oss noen andre stikkord for debuten sin, nemlig tilhørighet, familie – og frigjøring.

I boken møter vi en ung kvinne som går veldig opp i jobben sin og som er fascinert av fellesskapet hun finner oppunder skyene.

Høyt opp skal vi også når Karl Ove Knausgård slipper ny roman. «Morgenstjernen» spenner fra det hverdagslig gjenkjennelige til de store kosmiske sammenhengene, skriver forlaget.

– Det er en begivenhet når Karl Ove Knausgård er romanaktuell igjen. Han har levert en på alle måter ambisiøs og rik roman, sa markedssjef Ellen T. Hogsnes til de fremmøtte.

Knausgårds nye roman utkommer 18. september.

Nilsen og Ørstavik

Også Tove Nilsen er i september klar med ny roman, henholdsvis «Den eneste broren».

– Lillebroren til moren min, han som ble kalt lille Leif, ble bare 19 år. Han var en gutt fra en arbeiderfamilie i Trondheim, men flyktet fra nazismen i 1942. På vei over fjellet mot Sverige frøs han og den unge kvinnen som skulle følge ham, i hjel. Så lenge jeg kan huske har jeg lurt på hvem Leif egentlig var og hva som fikk ham til å ta et så drastisk valg, har Nilsen uttalt til NTB.

Hanne Ørstavik er romanaktuell med «Ti amo» i oktober, en bok med en sterk tilblivelseshistorie. Det handler om kjærlighet – og det å leve tett på døden – og om romanen sa forfatteren at selv om den er personlig, så håper hun den kan være et møtested.

Sterk er også Sandra Lillebøs første roman, «Tingenes tilstand», som utkommer i september. Her utforskes hvordan en oppvekst med en psykisk syk mor kan prege barnets liv – også som voksen.

I beslektet landskap melder Lars Ramsli seg når han slipper sin «Minnets lysende grense». Her oppsøker han det samme universet som vi fikk lese om i 1997-debuten, «Biopsi» (1997).

Vaage og Hoem

Lars Amund Vaage beveger seg inn i trenden med slektskrønikene. Med «Det uferdige huset» har han nemlig diktet fritt rundt livshistorien til farfaren, som i sin tid var en ung og lovende heimstaddikter.

En som kan krønike-sjangeren godt er Edvard Hoem. Hans romanserie som tar utgangspunkt i egen slekt har nå et opplag på 400.000 bøker. I høst er Hoem klar med en ny og frittstående roman: «Felemakaren». også den har knytinger til både Hoem og romanserien: Her skriver nemlig forfatteren om felemaker Lars Olsen Hoem, som ble født i Romsdal i 1782. «Han var grandonkel til Serianna, som var gift med Knut Hansen Nesje, slåttekaren i Hoems slektskrønike», skriver forlaget om Hoems nye bok – som forventes utgitt i november.

Mange gleder seg til Frode Gryttens nye noveller. 11. september er det klart for «Garasjeland». Bendik Vada og Gunnar Wærness er klar med nye diktbøker, og Berit Rickhard står bak sakprosaverket «Det var hjem vi sjøfolk skulle», som har undertittelen «15 samtaler med krigsseilerbarn».

Forlaget har også et knippe underfundige romaner i ermet, som Mari Ulsets «Delte opplevelser» – som utkommer i oktober. Morten Øens nye roman, Boogaloo», beskrives rett og slett som et aldri så lite harselas av en roman – som tar for seg det å forberede seg på selve undergangen. «Boogaloo» kommer i oktober.

Powered by Labrador CMS