Annonse
Tidligere Klassekampen-redaktør og AKP (ml)-medlem Finn Sjue har skrevet bok sammen med Ronald Bye om Jostein, en helt spesiell serieforbryter. Foto: Privat
Derfor bok

Historien om en helt spesiell mann som ble serieforbryter

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Fordi dette er boka om en helt spesiell person – Jostein – som ble serieforbryter. En mishandlet femåring som vokste opp til å bli en venstreekstrem eventyrer som trodde på terrorisme. Han fortjente 25 år i fengsel, fikk utrolig nok bare fire små forelegg. Jostein var sammensatt, nærmest delt i to. Lesehest, naziinfiltratør, Palestina-venn og FN-soldat. Samtidig var han Mossad-spion, postraner, brutal når det gjaldt. Vi forsøker å forstå hvordan denne mannen ble så sammensatt. Vi tror mange kan lære mye av vår beskrivelse.

Hva er blant de viktigste poengene i boken?

– Som sagt, hvorfor han ble som todelt. Og hvordan var det mulig å begå forbrytelser som burde vært straffet med 25 år, mens ansvarlige instanser ikke oppdaget ham? Hvor var politi, rettsvesen, helseansvarlige? Hva forteller denne historien om rettssikkerheten på 70-, 80- og 90-tallet? På den positive siden – hvordan det langvarige arbeidet med å skrive denne boka førte til at mannen åpnet seg, og til slutt sto fram og fortelta om alle forbrytelsene han har begått. Og som han sier, hvordan dette reddet livet hans.

Er det nye synspunkter eller teorier som presenteres?

– Jeg vil ikke kalle det nye synspunkter eller teorier. Derimot er det nesten dramatisk at et bokprosjekt kan redde et menneskeliv. Hva kan vi lære av det?

Hva vil du oppnå med boken?

– Å bidra til forståelsen av at et menneske kan være uhyre sammensatt. Snill og brutal på samme tid. At det likevel er håp for de fleste. Men da må de instansene som har ansvaret lære seg til å se gjennom den ytre fasaden på menneskene. Det forutsetter at både fagfolk og vi amatører kan nærme oss dette spørsmålet: Hvordan er det mulig å oppdage sterkt destruktive ideologiske, religiøse eller politiske overbevisninger hos et menneske før det er for seint?

Det nesten dramatisk at et bokprosjekt kan redde et menneskeliv. Hva kan vi lære av det?

Hvem er målgruppen?

– Egentlig er det alle. Men kanskje først og fremst unge voksne. Og de som lever på den «sosiale randen». Pluss de instansene som har et spesielt ansvar for å oppdage hva et individ kan romme – for ikke å si skjule.

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

– Kjersti Ericsson, Zeshan Shakar, Maja Lunde.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

– Når bokarbeid krever svært mye tid blir det så som så med lesing som ikke har noe med boka å gjøre. Da kan det bli mindre enn 8-10 bøker. Ellers leser jeg nok mange sakprosabøker  og liknende, men neppe flere enn 20. Og ikke alle blir lest fra ende til annen. Men la det være sagt - gode romaner kan ikke erstattes av sakprosa. Og gode romaner skal jeg bruke mer tid på i de årene jeg fortsatt kan nyte.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– «Ekstremismens tidsalder. Det 20. årshundrets historie» skrevet av Eric Hobsbawm. Boka gir en spennende og god oversikt over ekstremismens ulike karakterer. En krevende og kunnskapsmettet bok.

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

– Lars Mytting.

Hvilken forfatter vil du gjerne gi en rose til?

– Goggi Sæter.

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Agatha Christie

Twitter – Facebook

Lydbok – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagbladet – VG

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Ibsen – Hamsun

Papirbok – E-bok

Fagbok – Roman

Netflix – YouTube

Ved sjøen – På fjellet

 

Finn Sjue (76)

 • Yrke: Nå pensjonist. Tidligere vit.ass. psykologi (UiO), journalist, redaktør, 1.lektor i journalistikk (tidl. Oslo Høyskole), forfatter.
 • Utdannelse: Embetseksamen i psykologi (sosialpsykologi og klinisk psykologi)
 • Bosted: Hof i Holmestrand
 • Aktuell med boken: «Ravnen. Historien om en forbrytersk eventyrer»
 • Forlag: Solum Bokvennen
 • Antall sider: 398 sider
Annonse
Annonse

Finn Sjue (76)

 • Yrke: Nå pensjonist. Tidligere vit.ass. psykologi (UiO), journalist, redaktør, 1.lektor i journalistikk (tidl. Oslo Høyskole), forfatter.
 • Utdannelse: Embetseksamen i psykologi (sosialpsykologi og klinisk psykologi)
 • Bosted: Hof i Holmestrand
 • Aktuell med boken: «Ravnen. Historien om en forbrytersk eventyrer»
 • Forlag: Solum Bokvennen
 • Antall sider: 398 sider
Annonse