Annonse
Far og datter både reiste langt og skrev bok sammen: Leah Henriksen og Levi Henriksen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Her er bøkene som setter deg i riktig camping-stemning

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Slår du et slag for hjemmesommer og går for å skape sommerferiestemning i egen hage? Eller skal du kare deg til blankpolerte svaberg – eller henge opp hengekøye midt i svarteste granskauen?

Fellesnevneren for de aller fleste av oss sommeren 2020 er at vi ferierer i eget land – gjerne på campingvis. Og her kommer bøkene som underbygger den gode campingstemningen.

Feelgood

Linda Skomakerstuen har bevisst siktet seg inn mot sommerlesningen med «Uten innkomne ordre», som Ifølge Fædrelandsvennens anmelder er perfekt for late dager i skjærgården. Feelgood-boken handler om en kvinne som må tilbringe sommeren alene – på en holme. (Gyldendal, 2019)

Ingen sommer uten en feelgood-bok med helt myke permer. Jenny Colgan er et forholdsvis nytt bekjentskap for norske lesere. Foto: Gyldendal

Ingen skaper sommerstemning som Jenny Colgan. Hun ble lansert for norske lesere i fjor med «Velkommen til Floras kafé». I bok to, «Den endeløse stranden», fortsetter vi å følge den unge kvinnen Flora som forlater det hektiske livet i London og åpner kafé i hjembyen på den skotske øya Mure. (Gyldendal, 2019)

Svenske Caroline Säfstrands feelgood-roman «Villa Havbris» tar deg med til Skåne. Spenningen oppstår når Sophie, en kvinne som har arvet sin mors kurbad-hotell, begynner å skrape på overflaten. Og når hun etterlyser snekkere som kan hjelpe henne å pusse opp blir det virkelig spennende. (Anemone, 2020)

Spenning

John Ajvide Lindqvists foruroligende spenningsbok «Himmelstrand» starter med en sommerlig campingidyll – men utarter særs uhyggelig. Ti mennesker våkner en morgen og finner et helt nytt landskap – en uendelig irrgrønn gressmatte – utenfor campingvognen. Er det en tom kulisse – og er de alene igjen i verden? (Cappelen Damm, 2015)

Unni Lindells «Drone» starter med forfatterens eget barndomsmareritt: Å bli angrepet mens man camper i telt. Dette er ikke en bok du leser mens du camper alene i telt. Men spenningen holder seg krimboken gjennom og byr blant annet på en ustabil Marian Dahle, en insektekspert samt soldater i Afghanistan. (Aschehoug, 2018)

Humor

Are Kalvøs «Hyttebok fra helvete» er blitt en farsott av dimensjoner her på berget. Folk – både de som hater friluftslivet – samt superfriskusene og toppturentusiastene – har trykket boken til sitt bryst. Dette er bitende og morsom sakprosa, beskrevet av forlaget som «En studie av den nasjonale forherligelsen av friluftsliv». (Kagge, 2018)

Hvor kjenner du ekstra på det som ikke funker helt i familien? På hytta. Marie Auberts hyttedrama var fjorårets boksnakkis. Foto: Forlaget Oktober

Romaner med samtidsbrodd

Fjorårets store boksnakkis var Marie Auberts «Voksne mennesker», som handler om de kompliserte familiebåndene. Og hvor blir familiebåndene ekstra kompliserte? På hytta, selvfølgelig. En anmelder mener at dette er en fortelling man bare slurper i seg som en god sommerdrink. Gøy er det i alle fall å lese om nattesvart søskensjalusi og illusjoner som blekner under den skarpe solen. (Forlaget Oktober, 2019)

Og mens vi er inne på hytta: Romanen «Elster, Andresen, Dahl», signert Per Schreiner, tar også for seg hyttelivets forbannelser. «Hvis jeg må velge en favorittdag i året, vil dagen da vi drar hjem fra påskefjellet komme høyt på listen», sier den navnløse hovedpersonen. (Tiden, 2017)

Et Hellas i krise – som fortsatt funkler. Tove Nilsen lar sin kjærlighet til øyriket skinne i «Himmelske tilstander». Foto: Forlaget Oktober

Den reiseglade

En noe mer eksotisk campingbok-opplevelse får vi når vi leser «Vinter på savannen». Boken har Levi Henriksen skrevet sammen med datteren Leah, og den er et resultat av at de to foretok en reise til Kenya og naturreservatet Masai Mara. Omgivelsene ble rammen for en skjønnlitterær roman for ungdom. Her vanker det store doser menneskelig drama samt miljøperspektiv. Videre kan vi love mye Afrika-stemning i Karen Blixens ånd. (Vigmostad & Bjørke, 2019)

Hellas-entusiast Tove Nilsen ga ut «Kreta-døgn» i 2002. Og med «Himmelske tilstander» er hun tilbake på øya. Det handler om en kvinne som reiser. Hun har med seg sorgen over faren som er gått bort, en gryende forelskelse og drømmen om Hellas: At Hellas skal være der for henne igjen, som før. Men Hellas er forandret. (Forlaget Oktober, 2017)

Annonse
Annonse
Annonse