Annonse
Administrerende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen er redd for at bokbransjen stopper opp. Foto: Den norske forleggerforening

Halvparten av forlagene stopper utgivelser

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det melder Dagsavisen.

Forleggerforeningen har utført en medlemsundersøkelse hvor halvparten oppgir å ha stoppet utgivelser.

 – Ved utløpet av uke 11, altså før koronaen, var antall eksemplarer solgt fra medlemsforlagene seks prosent høyere enn på samme tid i fjor. I perioden uke 12 til og med uke 18, altså etter, gikk antall solgte eksemplarer ned 26 prosent. Fysiske bøker var tilbake 30 prosent, digitale utgivelser pluss 29 prosent, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen til Dagsavisen.

Han frykter at når flere bøker stoppes og ansatte permitteres, vil det ramme alle ledd i bransjen: Forfattere, oversettere, formgivere og illustratører.

Kommer med konkrete tiltak

Undersøkelsen som Dagsavisen har omtalt, viser også at 90 prosent av forlagene oppgir å være negativt økonomisk påvirket av koronakrisen og halvparten har permittert ansatte.

Einarsson påpeker også at de generelle krisepakkene ikke vil dekke tapet forlagene står overfor, og opplyser at Forleggerforeningen har sendt brev til Kulturdepartementet og Kulturrådet med konkrete forslag til tiltak:

  • Å reversere avkortningen på hvor mye som utbetaler til forlagene gjennom innkjøpsordningen

  • Øke rammene for innkjøp av sakprosa gjennom innkjøpsordningen

Annonse
Annonse
Annonse