Gry Blekastad Almås er ute med boken «Norbritannia».

Eigil Korsager

Skriver om forholdet mellom Norge og Storbritannia

Publisert: 19. august 2020 kl 08.28
Oppdatert: 25. august 2020 kl 14.03

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Fordi jeg hadde så veldig lyst! Jeg lurte på om min egen og mange nordmenns begeistring for det britiske kan forklares med historiske forbindelser. Og jeg lurte på om nordmenn setter preg på Storbritannia slik britene preger oss. Gjennom mitt eget forhold til De britiske øyer gjennom mange år visste jeg at det fantes et utall spennende historier verdt å fortelle om forholdet mellom de to landene; det gjaldt bare å finne de riktige. 

Hva er de viktigste poengene i boken?

– At Norbritannia finnes! Vi har satt vårt preg på det britiske - i språket, genene, økonomien på sinnene deres. Historiske forbindelser, som vikingene, krigen og kongefamilien, er høyst levende i dag, og betyr noe for dagens handelsforbindelser, for forholdet mellom folk.

Er det nye synspunkter eller teorier som presenteres?

– Jeg skriver blant annet om de uheldige sidene ved den høyt verdsatte krigsinnsatsen fra Storbritannia under andre verdenskrig. Jeg forteller om hemmelige interneringsleirer for nordmenn på øya Man. Og jeg fant en gammel dame i London som sitter på et skattekammer av dokumentasjon om sitt liv med den norske kongefamilien på 1930-tallet. Men jeg skriver også om utfordringene fremtidens relasjoner står overfor, f.eks. brexit og energiforbindelsene.

Saken fortsetter under annonsen

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg håper historiene jeg skriver kan inspirere andre, slik jeg selv er blitt inspirert av menneskene jeg har møtt og stedene jeg har besøkt. Jeg vil ta leserne med på en rundtur på De britiske øyer, som gir både innsikt og opplevelser. Kanskje kan bokreisen erstatte de reisene koronaen gjør at vi ikke selv kan ta akkurat nå.

Hvem er målgruppen?

– Alle som har et snev av interesse for det britiske. Alle som er interessert i britisk kultur, være seg TV-serier, fotball eller shopping. Nordmenn som studerer i Storbritannia, har gjort det eller planlegger å gjøre det. Historieinteresserte. Og alle andre som liker å møte folk og besøke nye steder, eller som allerede har vært der.

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

– Jeg er takknemlig for hver og en som leser boka. Ingen er viktigere enn andre. Men hvis folk med makt kan få økt forståelse for betydningen historie og relasjoner, så gjerne det!

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

Saken fortsetter under annonsen

– Det varierer veldig, men en i måneden, kanskje? Mest romaner, både klassikere og samtidsromaner. Men også sakprosa. Jeg er så heldig å være med i en boksirkel, som gjør at jeg stadig får utvidet mitt interessefelt.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Det er mange, og jeg klarer ikke velge bare én. Men jeg kan si at jeg nylig hadde stor glede av å lese Jonathan Coe «Middle England». Humoristisk og tankevekkende om den politiske utviklingen i Storbritannia siden 2010. Fikk lyst til å lese mer av ham. 

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

– Jeg liker ikke slike spørsmål, for stort sett alle kan by på spennende samtaler. Men det kunne vært interessant å høre med Cervantes om han tror Don Quijotes kamp hadde vært den samme i dag. Eller spurt Churchill om hva han syns om dagens Storbritannia og forhold til verden, inkludert Norge.

Hvilken forfatter vil du gjerne gi en rose til?

– Nazneen Kahn-Østrem.

Saken fortsetter under annonsen

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Agatha Christie

Twitter – Facebook

Lydbok – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Ibsen – Hamsun

Papirbok – E-bok

Fagbok – Roman

Netflix – YouTube

Ved sjøen – På fjellet

 

Ledige stillinger – kulturjobb