Annonse
Bokhandelen Tronsmo i Oslo er bekymret for at bokhandlene taper når forlagene vil kontrollere mer av boksalget selv. Her: Tegneserietegneren Don Rosa, kjent for sine tegninger og historier i Donald Duck, signerer bøker i Tronsmo bokhandel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Forlagene satser selv på salg – bokhandlene sliter

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det fysiske boksalget har stupt siden Norges stengtes ned som følge av koronaepidemien – 60 prosent færre bøker ble solgt i perioden mellom mars og april. Det viser tall fra Forleggerforeningen som har tatt utgangspunkt i omsetningen fra distributør til bokhandel.

Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av Forleggerforeningen at ni av ti forlag sliter. I tillegg er flere forlag nå i ferd med full oppussing av nettbutikken og satser større på digitalt salg, skriver Klassekampen.

Bokhandlene taper

Blant dem er forlaget Oktober. De siste 11 årene har forlaget hatt en avtale med den selvstendige bokhandelen Tronsmo i Oslo om at bokhandelen tar seg av forlagets nettsalg. I høst kom likevel beskjeden om at samarbeidet avsluttes, og Tronsmo er bekymret for store, økonomiske tap.

– De vil tjene mer penger. Det var i hvert fall ingen feil med den tekniske løsningen de hadde med oss, sier Tronsmo-sjef Eva Stenlund Thorsen til Klassekampen. Hun etterlyser at Bokhandlerforeningen tar tak i problemet.

Avviser kritikken

Oktober-sjef Ingeri Engelstad tilbakeviser likevel kritikken hun mener er «en oppkonstruert problemstilling» og at den nå oppsagte avtalen mellom Oktober og Tronsmo «umulig kan innebære noe betydelig tap» for Tronsmo.

Avtalen for nettsalg mellom Tronsmo og Oktober skal ha ligget på rundt 130.000 kroner i året, der Tronsmo stod for fraktkostnader.

– Både store og små forlag i Norge har hatt direktesalg gjennom nettsidene sine i mange år, så her er det ikke noe nytt utover at Oktober nå, seinere enn de aller fleste, har oppdatert nettsidene sine, sier Engelstad til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse