Annonse
Hadia Tajik får kritikk for å trykke sin bok i lavkostland. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Boktrykkerier

– Forlagene har kjørt deler av bransjen i grøfta

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det finnes ikke tall på hvor mange bøker som trykkes i Norge. Derimot fører Statistisk sentralbyrå statistikk over import av bøker, og disse tallene viser at en stadig større andel av de norske bøkene som trykkes i utlandet, kommer fra lavkostland, skriver Klassekampen.

Mer enn halvparten av bøkene kommer fra Latvia og Litauen, mens Polen og Kina har gått forbi Sverige på lista over landene vi importerer flest norske bøker fra.

Markedskonsulent Trond Aril Espedal ved Kai Hansen Trykkeri i Stavanger sier til Klassekampen at forlagene har kjørt deler av bransjen i grøfta. Han er skuffet over tendensen:

– Det er fryktelig trist at forlagene legger prinsipper om lokal arbeidskraft og miljø til side. Norske trykkerier står klare med utstyr og kompetanse, men får ikke konkurrere på like vilkår, sier han.

Espedal kritiserte nylig Arbeiderpartiets Hadia Tajik for å trykke boken sin i Litauen.

– Norske politikere kan ikke én dag kreve at statsministeren oppfordrer til boikott av Wizz Air og samtidig bestille bøker fra Baltikum, sier han med referanse til Jonas Gahr Støres spørsmål til Erna Solberg på Stortinget.

Støres bok ble for sikkerhet skyld trykket i Latvia.

Annonse
Annonse
Annonse