Annonse
Forfatter Arne Svingen er en av forfatterne som har mistet oppdrag på grunn av korona-nedstengingen i mars. Her fra da han ledet et skrivekurs for ungdom på Skaugum i forbindelse med kronprinsesse Mette-Marits Bokbane. Foto: Heiko Junge/NTB

Forfattere taper millioner på manglende oppdrag

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Forfatterorganisasjonen Forfattersentrum melder at flere forfattere er i økonomisk krise, ifølge Klassekampen.

Medlemsorganisasjonen har siden 1968 jobbet for å skape kontakt mellom forfattere og publikum. Som en del av dette arbeidet står Forfattersentrum for fakturering og utbetaling av honorarer.

Det har vært en stor vekst i i utbetaling av honorar de siste årene. I fjor endte summen på 43 millioner kroner.

Etter første korona-nedstenging i mars, har oppdragene for stoppet opp for fatterne, noe som har ført til en nedgang på 10 millioner kroner i forhold til i fjor. Dette til tross for at mange oppdrag er blitt honorert selv om de er blitt avlyst.

Ingvild Christine Herzog, styreleder i Norsk Forfattersentrum sier situasjonen er håpløs.

– For mange er det krise. Vi har for eksempel hatt nesten hundre søknader til et støttestipend på 5000 kroner. Det er et stipend som skal gå til akutte forefallende utgifter, som husleie og strømregning, sier Herzog.

Nå håper hun håper kulturscenene våger å planlegge nye arrangementer framover.

Forfatter Arne Svingen har hatt tom kalender gjennom hele høsten, og det fortsetter ut i 2021. Han sier han merker situasjonen godt på inntekten, men understreker samtidig at han klarer seg. Han peker blant annet på at inntektene fra lydbokstrømming har økt i år, og gått forbi det han tjener på papirboksalg.

Også i fjor varslet Forfattersentrum om pengekrise.

– Vi strekker oss i alle retninger for å kunne yte det vi skal, sa Herzog til KulturPlot den gang.

 

Annonse
Annonse
Annonse