I dag får forfattere minst 10 kroner per lydbokstrømming. Nå vil Storytel endre dette til 1,25 kroner per time.
Gorm Kallestad / NTB

Forfattere straffes for å skrive kort

Publisert: 24. november 2020 kl 10.40
Oppdatert: 25. november 2020 kl 11.58

I dag får forfattere minst ti kroner per lydbokstrømming. Nå vil Storytel endre til 1,25 kroner per time.

Lydbokstrømming har vært en god inntektskilde for barnebokforfattere, men når Storytel nå går over til timebasert betaling, kan de bli lønnstapere. Klassekampen skriver at Storytel skal gå over til en tidsbasert royaltymodell hvor forfatteren får 1,25 kroner per avspilt time. Tidligere har forfattere fått ti kroner uansett hvor kort en bok er.

Taran Bjørnstad, leder for Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU), beskriver endringen som sjokkerende. Svært mange barnebøker varer kortere enn en time i lydformatet, understreker hun.

– Det er tragisk at forfattere skal få mindre betalt for disse bøkene enn de vil få av å pante ei flaske. Det virker som om Storytel ikke har tenkt på oss, og det understrekes av at vi ikke fikk høre noe om endringen.

Bjørnstad har nå advart forfattere mot å signere avtaler som baserer seg på de nye premissene. Hun peker på at dette kan legge føringer for forhandlingene om en normalkontrakt.

Arne Svingen er en av forfatterne som vil merke endringene En av bøkene hans, «Flukten til bakgatene» er på 54 minutter og 21 sekunder. Hvis boka havner på Storytel, vil Svingen tjene 1,25 kroner per avspilling. Til sammenlikning tjener Svingen rundt 35 kroner hver gang noen kjøper boka i bokhandel.

Svingen har skrevet en kronikk i Aftenposten med tittlen «Det store forfatterranet» hvor han kritiserer Storytels plan om ny royaltyberegning. Han oppfordrer også til et forfatteropprør.

Ann-Kristin Vasseljen, sjef for strømmetjenesten Fabel, vil ikke kommentere konkurrentens valg og skriver til Klassekampen at Fabel «analyserer og vurderer fortløpende hvilke modeller som er mest hensiktsmessige for hele verdikjeden». Hun kan derimot ikke garantere for at de selv ikke kommer med en tidabasert betalingsmodell neste år.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb