Bok

Forfatterdebutantene får ikke støtte

Frem til midten av 2000-tallet fikk de arbeidsstipend. Nå må de klare seg selv.

Publisert Sist oppdatert

Ingen skjønnlitterære debutanter har fått arbeidsstipend siden 2004. Praksisen kan føre til at vi mister lovende forfattere, sier Lina Undrum Mariussen til Klassekampen.

– Jeg hadde hatt voldsomt bruk for et ettårig arbeidsstipend etter min første bok. Det ville gitt meg en reell mulighet til å ta fri fra annet arbeid og jobbe ordentlig og konsentrert i en lengre periode, sier Mariussen til avisen.

Hun ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for sin første bok «Finne deg der inne og hente deg ut». I jurybegrunnelsen for snart ti år siden ga Det litterære Råd uttrykk for store forventninger til forfatterskapet. Men det ble med den ene boka – så langt.

Etter debuten i 2011 kom fulltidsjobb, barn og boliglån. Selv om hun søkte om arbeidsstipend i flere år fikk hun alltid avslag. Da blir det vanskelig å videreutvikle forfatterskapet.

– Jeg har rett og slett ikke råd til å ta fri fra jobb i en lang periode fordi jeg har en drøm å forfølge, sier Mariussen..

Selv om hun har forståelse for at Det litterære Råd ønsker å se om forfattere «vil nok» før de deler ut arbeidsstipend, er hun redd praksisen fører til at lovende forfatterskap forsvinner fra overflata. Hun tror det viktig at man blir vist tillit i starten av forfatterskapet.

Powered by Labrador CMS