Annonse
Foto: Christin Hume / Unsplash

Forfatterdebutantene får ikke støtte

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Ingen skjønnlitterære debutanter har fått arbeidsstipend siden 2004. Praksisen kan føre til at vi mister lovende forfattere, sier Lina Undrum Mariussen til Klassekampen.

– Jeg hadde hatt voldsomt bruk for et ettårig arbeidsstipend etter min første bok. Det ville gitt meg en reell mulighet til å ta fri fra annet arbeid og jobbe ordentlig og konsentrert i en lengre periode, sier Mariussen til avisen.

Hun ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for sin første bok «Finne deg der inne og hente deg ut». I jurybegrunnelsen  for snart ti år siden ga Det litterære Råd uttrykk for store forventninger til forfatterskapet. Men det ble med den ene boka – så langt.

Etter debuten i 2011 kom fulltidsjobb, barn og boliglån. Selv om hun søkte om arbeidsstipend i flere år fikk hun alltid avslag. Da blir det vanskelig å videreutvikle forfatterskapet.

– Jeg har rett og slett ikke råd til å ta fri fra jobb i en lang periode fordi jeg har en drøm å forfølge, sier Mariussen..

Selv om hun har forståelse for at Det litterære Råd ønsker å se om forfattere «vil nok» før de deler ut arbeidsstipend, er hun redd praksisen fører til at lovende forfatterskap forsvinner fra overflata. Hun tror det viktig at man blir vist tillit i starten av forfatterskapet.

 

Annonse
Annonse
Annonse