Marit Hommedal / Scanpix

– For slapp barnebokkritikk

Bård Andersson
Publisert: 12. juni 2020 kl 09.36
Oppdatert: 12. juni 2020 kl 09.39

Fjeldberg mener barnebokkritikken er blitt så slapp at innkjøpsordningen har måttet bli tøffere i sine vurderinger, skriver Klassekampen.

I fjor fikk flere norske forlag avslag av barnebøker som var meldt på innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur. Samlaget fikk tre bøker avslått – blant dem Bragepris-nominerte «Fugleguten» av Rune Belsvik – mens Aschehoug fikk beskjed om at hele fem av forlagets barnebøker ikke holdt mål for norske biblioteks standarder.

Fjeldberg mener vurderingsutvalget er blitt «presset» til å gjøre tøffe vurderinger.

– Mange litteraturkritikere er for snille med barnebøkene, noe som henger sammen med at avisleserne ønsker anbefalinger og tips framfor kritikk, sier hun til avisen.

Nå er det innkjøpsordningens vurderingsutvalg som har tatt over jobben med å legge press på forlagene, mener hun, men påpeker at dette ikke er deres mandat.

Leder for innkjøpsordningens vurderingsutvalg, Anne Horn, kjenner seg ikke igjen i påstanden om at de har tatt over litteraturkritikernes jobb med å legge press på forlagene.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis du snakker med erfarne redaktører, er det ingen av dem som vil si at våre vurderinger har lagt føringer for det videre arbeidet deres, sier hun.