Foto
Marit Hommedal / Scanpix

– For slapp barnebokkritikk

Publisert: 12. juni 2020 kl 09.36
Oppdatert: 12. juni 2020 kl 09.39

Fjeldberg mener barnebokkritikken er blitt så slapp at innkjøpsordningen har måttet bli tøffere i sine vurderinger, skriver Klassekampen.

I fjor fikk flere norske forlag avslag av barnebøker som var meldt på innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur. Samlaget fikk tre bøker avslått – blant dem Bragepris-nominerte «Fugleguten» av Rune Belsvik – mens Aschehoug fikk beskjed om at hele fem av forlagets barnebøker ikke holdt mål for norske biblioteks standarder.

Fjeldberg mener vurderingsutvalget er blitt «presset» til å gjøre tøffe vurderinger.

– Mange litteraturkritikere er for snille med barnebøkene, noe som henger sammen med at avisleserne ønsker anbefalinger og tips framfor kritikk, sier hun til avisen.

Foto
Literaturkritiker Guri Fjeldberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nå er det innkjøpsordningens vurderingsutvalg som har tatt over jobben med å legge press på forlagene, mener hun, men påpeker at dette ikke er deres mandat.

Leder for innkjøpsordningens vurderingsutvalg, Anne Horn, kjenner seg ikke igjen i påstanden om at de har tatt over litteraturkritikernes jobb med å legge press på forlagene.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis du snakker med erfarne redaktører, er det ingen av dem som vil si at våre vurderinger har lagt føringer for det videre arbeidet deres, sier hun.

 

 

Ledige stillinger – kulturjobb