Annonse
Det er bare én mann blant Aschehougs debutanter denne våren. Etter 2011 har det vært flere kvinnelige enn mannlige debutanter. Fra venstre: Michelle Tolo, Marit Daaland Lesjø, Sunniva Vagstad, Ravn Lanesskog, Nora Dåsanes og Ida Michelsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Flest kvinner debuterer

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det melder Klassekampen.

Det skjedde et litterært kjønnsskifte etter 2011, skriver avisa. Mellom 2001 og 2011 var det flest mannlig debutanter hvert år. Fra 2012 til 2019 har det vært flest kvinnelige debutanter.

Kjønnsbalansen blant studentene på Skrivekunstakademiet i Bergen tyder på samme tendens. Mellom år 2000 og 2010 var det 56 mannlige og 59 kvinnelige studenter på akademiet. Fra studieåret 2010-2011 og frem til i dag har det vært 70 kvinnelige studenter, mot 41 mannlige.

Kvoterer inn menn

Årets kull utgjør tre menn og ni kvinner. Daglig leder Øyvunn Viken sier til Klassekampen at akademiet kvoterer inn menn:

– Hvert år er det alltid noen soleklare kandidater, og mange som stiller ganske likt kvalitetsmessig. Dersom vi ser at vi står i fare for bare å ta inn kvinner, velger vi menn fra denne gruppa.

Hun ser likevel ikke på skiftet som negativt, og påpeker at det fremdeles er færre kvinnelige etablerte forfattere enn mannlige.

Annonse
Annonse
Annonse