Erika Fatland er nominert for sin roste fagbok «Høyt». Foto: Jarle Aasland

Brageprisen

Fatland og Weidner-Olsen blant de nominerte

Publisert: 29. oktober 2020 kl 11.26
Oppdatert: 29. oktober 2020 kl 11.26

Nå er de nominerte til årets Brageprise bekjentgjort, og blant titlene finnes én svært omstridt utgivelse – og en bok som Kulturrådet ikke vil kjøpe inn.

Blant de nominerte til prisen for skjønnlitteratur finner man Per Marius Weidner-Olsens debutroman «Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen». Den er blitt omstridt og omdiskutert fordi forfatteren ikke oppga til forlaget sitt, Oktober, at han var domfelt – noe som ifølge VG førte til at forlaget avsluttet samarbeidet med forfatteren.

De nominerte

I åpen klasse, som er nyttebøker for voksne og barn/ungdom er følgende nominert:

Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge med «Snaponomi – bli supergod på egen økonomi», Thomas Horne for «Den store klimaguiden», Olav Schewe og Barbara Oakley for «Superhjernen. De beste strategiene for læring» og Johannes Slettedal og Martin Aas for «Nettvett med Johannes. Bli smart på internett!»

I klassen for barne- og ungdomsbøker er disse nominert:

Helene Guåker for «Høgspenning livsfare, Jenny Jordahl for «Hva skjedde egentlig med deg?», Gulraiz Sharif for «Hør her'a!» og Andreas Tjernshaugen og Line Renslebråten for «Blåhvalen»

Disse er nominert for sakprosa:

Erika Fatland for «Høyt: en reise i Himalaya», Alfred Fidjestøl for «Mine kamper: biografien om Drillo», Dag O. Hessen for «Verden på vippepunktet og Sigrun Slapgard for « Eit hemmeleg liv: spesialagent og Spaniafrivillig Wilhelm Holst»

I klassen for skjønnlitteratur kappes disse nominerte:

Beate Grimsrud for «Jeg foreslår at vi våkner», Vigdis Hjorth for «Er mor død», Olaug Nilssen for «Yt etter evne, få etter behov» og Per Marius Weidner-Olsen for «Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen».

Romanens første opplag på 2.100 eksemplarer er utsolgt, og forlaget vil ikke trykke nye opplag eller markedsføre den. Forlaget opplyser til VG at de ikke lenger er forlegger for Weidner-Olsen.

– Boken min handler ikke om de forhold som dommen mot meg omfatter, skrev Weidner-Olsen i en kronikk på NRK Ytring i forrige uke, der det videre het «mitt forfatterliv er lagt i grus eller på is, og vel så smertelig, en fin roman er støtt ut i intetheten her hjemme».

Nå er den nominert til Bragepris og juryen mener den er «et interessant bidrag i en aktuell samfunnsdebatt om forholdet mellom offer og overgriper», og roser romanen for «mørk tenksomhet» så vel som at den er «opprivende, og den er opplysende, med en dyster, ubehagelig glød».

Saken fortsetter under annonsen

Erika Fatland er kritikerrost for sin bok om Himalaya, men ble ifølge VG vraket av Kulturrådets innkjøpsordning, noe som betyr at den ikke blir innkjøpt til landets biblioteker.

Brageprisen ble første gang delt ut i 1992, og regnes som en av Norges viktigste litterære priser. Den har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

Prisutdelingen finner sted 26. november.

Ledige stillinger – kulturjobb