Annonse
Foto: Scanpix
«Nulling» av barnebøker

Får ikke lov til å begrunne avslagene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det skriver Klassekampen.

Når en bok får avslag av Kulturrådets innkjøpsordning, mottar forlag og forfatter en standardbeskjed om at boka ikke har «tilstrekkelig litterær kvalitet».

Det er ikke utvalgsleder Anne Horn fornøyd med. Hun mener at formuleringen er svært lite dekkende.

– Samlebegrepet «manglende litterær kvalitet» er summen av de ulike argumentene. Men når argumentene ikke kommer fram, blir denne samlebetegnelsen stående som uten reelt innhold. Et avslag bygger alltid på en mye mer nyansert begrunnelse, sier Horn til avisen.

Utvalgsleder Anne Horn. Foto: Berit Roald / SCANPIX

Én av grunnene til at Horn mener at hun bør få begrunne avslagene, er at det vil medføre lite ekstraarbeid, ettersom hun allerede har argumentert for avslagene i utvalgsmøtene.

– Hadde forlagene fått en begrunnelse, kunne de ha sluppet å sitte med en «Kafka-fornemmelse» av å ha gjort noe galt uten å vite hva, poengterer hun overfor Klassekampen.

Forlagssjef for barne- og ungdomsbøker i Aschehoug, Sverre Henmo, ønsker begrunnelser for avslag velkommen. Han har fått avslått 12 av bøkene forlaget hans har meldt på innkjøpsordningen. 

– Ettersom de aller fleste av avslagene framstår som komplett ubegripelige for oss, skulle vi selvfølgelig ønske vi kunne få mer informasjon, sier Henmo, som også sier han savner ankemuligheten.

Annonse
Annonse
Annonse