Annonse
En kollektiv avtale for lydbokstrømming kan komme på plass i løpet av kort tid. Foto: Gorm Kallestad/NTB

En ny strømmekontrakt kan være like om hjørnet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Sigmund Løvåsen, som satt som leder i Forfatterforeningen fra 2012 til 2017, mener forfatterne bør ha minst 17–18 kroner per avspilling i strømmetjenestene. Det er cirka den summen en forfatter får for salg av en pocketbok.

Nå får en forfatter ti kroner per avspilling, og slik har det vært siden strømmetjenester for lydbøker kom på markedet. Selv om de to største strømmetjenestene for lydbok, Fabel og Storytel, har hatt en solid økning i omsetning.

Nå ser det imidlertid ut til at en kollektiv avtale for lydbokstrømming kan komme på plass i løpet av kort tid. Klassekampen skriver at de kjenner til at partene nærmer seg hverandre, og at mye tyder på at en avtale kan signeres før årets nyttårsraketter sendes opp i lufta. Likevel holder både Forfatterforbundet og Forfatterforeningen kortene tett til brystet.

Heidi Austlid, leder i Forleggerforeningen, bekrefter at forhandlingene om en kollektiv lydbokavtale nærmer seg landing. De siste ukene har det vært flere møter mellom foreningene, på både dagtid og kveldstid.

– Vi opplever at begge sider har et sterkt ønske om å konkludere, og det er intens møtevirksomhet for å få til dette nå, sier hun.

I forrige uke kom det frem at i den nye lydbokkontrakten Gyldendal har sendt ut til sine forfattere blir de bedt om å signere en avtale som gir dem 1,25 kroner per avspilt time.

Det vil straffe de forfatterne som skriver kort, blant annet barnebokforfattere.

Austlid vil ikke si noe om hva som diskuteres eller hvilke vilkår forfatterne kan vente seg, men hun understreker at det vil bli en «solid og gjennomarbeidet avtale».

 

Annonse
Annonse
Annonse