Goggi (Borghild) Sæter har skrevet bok om Ingeborg Holm – en gripende historie om en av motstandsbevegelsens viktige kvinneskikkelser.

Solum Bokvennen

Avdekker historien til den gåtefulle motstandskvinnen Ingeborg Holm

Publisert: 26. oktober 2020 kl 09.23
Oppdatert: 28. oktober 2020 kl 11.44

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– For å synliggjøre og få fram Ingeborg Holms historie som motstandskvinne under den andre verdenskrig – hvorfor hun ble arrestert og utsatt for tortur av Gestapo i Trondheim og at hun ble tatt som gissel av H. Rinnan i frigjøringsdagene 1945. I tillegg vil jeg få fram en arbeiderkvinnes historie – og ikke minst hennes historie som fagforeningsleder i de harde 30-årene for hermetikkarbeiderne/NNN og etter krigen som leder av renholdsarbeidernes forening i Norsk Jernbaneforbund.

Hva er de viktigste poengene i boken?

– Få synliggjort en arbeiderkvinne, hennes fagforeningsinnsats, hennes motstandsarbeid og hennes lange kamp etter krigen for å få krigsinvalidepensjon. Men også å få fram personen Ingeborg Holm.

Er det nye synspunkter eller teorier som presenteres?

– Det har versert noen myter rundt Ingeborg Holms motstandsarbeid og arrestasjonen av henne. Hennes innsats er nok blitt undervurdert. Her kommer boka med mer utfyllende og ny informasjon.

Saken fortsetter under annonsen

Hva vil du oppnå med boken?

– Få synliggjort hva det vil si å være fagforeningskvinne og motstandskvinne. Arbeiderkvinners historie og motstandskvinnenes innsats under krigen har vært alt for underkommunisert.

Hvem er målgruppen?

– Alle! Boka bør være av interesse for dem som liker krigshistorier, fagforeningshistorie og spesielt arbeiderkvinners historie. Dette er ikke bare en bok for spesielt interesserte på Helgelandskysten og i Trøndelag.

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

– Siri Jensen, John-Peder Denstad og John-Atle Krogstad.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg er altetende. De siste årene har det for det meste gått i dokumentarer og historiebøker. Ellers mange biografier og romaner.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Biografien om Magnhild Haalke, «Der livet brenn», skrevet av Magnhild Folkvord. Boka er god og beskriver en god forfatter og sterk kvinne med meningers mot, og handler i stor grad om kvinner og barn.

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

– Kjersti Ericsson – om hennes siste bok:«Hun, han og kvinnekampen».

Hvilken forfatter vil du gjerne gi en rose til?

– Edvard Hoem.

Saken fortsetter under annonsen

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Agatha Christie

Twitter – Facebook

Lydbok – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagbladet – VG

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Ibsen – Hamsun

Papirbok – E-bok

Fagbok – Roman

Netflix – YouTube

Ved sjøen – På fjellet

 

Ledige stillinger – kulturjobb