Per Marius Weidner-Olsen har blitt droppet av forlaget Oktober etter at de ble kjent med at han ble straffedømt for 17 år siden. Beslutningen skaper debatt. Foto: Baard Henriksen

Signert etter fire dager

– Burde gått grundigere gjennom kontrakten

Ine Schwebs
Publisert: 23. oktober 2020 kl 10.14
Oppdatert: 23. oktober 2020 kl 10.14

– Jeg har etterlyst lenge at forlagene i mye større grad snakker med forfatterne sine om jus og etikk, og oppfordrar dem til å gjøre etiske og rettslige vurderinger rundt egne manus. Det har jeg på ingen måte inntrykk av at de har gjort her, seier advokat Hans Marius Graasvold i Advokatene Graasvold og Stenvaag til NRK.

Uttalelsen kommer i etterkant av at forlaget Oktober brøt kontrakten med forfatter Per Marius Weidner-Olsen etter at de ble kjent med en straffedom forfatteren ikke hadde opplyst om.

Til kanalen sier Weidner-Olsen at prosessen med å inngå kontrakt med forlaget gikk raskt, og at han aldri ble invitert til noen diskusjon om bokas etiske eller rettslige innhold. Fire dager etter at Weidner-Olsen sendte manus til Oktober, møttes de til et møte hvor forfatteren ble tilbudt å skrive under kontrakt.

I en e-post til NRK skriver forlaget Oktober følgende:

«Vi hadde en vanlig grundig redaksjonell prosess i arbeidet med denne romanen, og våre rutiner har stått seg godt over tid. Ut over det er det ikke naturlig å kommentere offentlig dialogen vi har med våre forfattere. Weidner-Olsen fikk tilbudt og inngikk en normalkontrakt, som benyttes av alle norske skjønnlitterære forfattere. Vi mener at han ikke har forholdt seg til opplysningsplikten i denne kontrakten, hverken da den ble inngått eller underveis i arbeidet med utgivelsen».

Advokat Graasvold forstår at forlaget mener Weidner-Olsen burde opplyst om dommen, men understreker at det er en vesentlig forskjell på ansvarsrollen til debutant og forlag.

– Jeg synes at forfattere også har et visst ansvar, men det er stor forskjell på ein skjønnlitterær debutant og et forlag. Og kanskje spesielt Forlaget Oktober som jo nærmest har spesialisert seg på å gi ut såkalt virkelighetslitteratur, og som bedre enn mange andre burde være spesielt opptatt av, og kjent med, de etiske og rettslige problemstillingene rundt denne typen utgivelser, sier han til NRK.


 

Saken fortsetter under annonsen