Annonse
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Boksalget er halvert

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Denne uka kunne Forleggerforeningen melde at salget av bøker fra forlagene har falt med 59 prosent siden koronatiltakene ble satt inn 12. mars. 

Det skriver Klassekampen.

Nedgangen de siste to ukene er på hele 93 prosent. Nå ber forleggerforeningen om politisk hjelp, og har i møte med Kulturdepartementet foreslått å videreføre flere av de lesefremmende tiltakene som ble igangsatt i bokåret 2019.

– Vi ber om at det blir satt av ti millioner kroner til en satsing på lesing. Det er midler som ikke bare vil være viktige på kort sikt, men som også gir mulighet til å stimulere lesingen i befolkningen i det lange løp, sier Kristenn Einarsson, direktør i Forleggerforeningen til avisen.

Bokhandlerne har opplevd en nedgang på 25 prosent i sitt salg. De sitter også med bøker fra sin eksisterende beholdning, og blir ikke rammet like hardt som forleggere. Men bokhandlere på nedstengte campuser, sentrumsbokhandlere og bokhandlere i turist- og hyttekommuner opplever krevende tider.

– På kort sikt er bekymringen at kundemassen er kraftig redusert. Det vi trenger nå, er satsing på lesing fra politisk hold og en nasjonal lesepolitikk, sier direktør Trine Stensen i Bokhandlerforeningen til Klassekampen.

Medieforsker Tore Slaattaa tror det nå blir tøffe tak for både forlag, bokhandler og forfattere, og spår at de store forlagene vil slite raskere enn de små forlagene, som har mulighet til å avvente.

Annonse
Annonse
Annonse