Forfatter Aasne Linnestå mener Det litterære råd bør være åpne for muligheten om å inkludere en større bredde forfattere når det deles ut arbeidsstipend.

Terje Pedersen / NTB scanpix

Få forfattere får mest

– Blikket kan heves

Publisert: 2. september 2020 kl 09.12
Oppdatert: 2. september 2020 kl 11.16

Det viser Klassekampens gjennomgang av 1839 arbeidsstipender delt ut via Forfatterforeningens litterære råd fra år 2000 til 2020.

De 11 forfatterne som har fått mest i stipend, utgjør omtrent 10 prosent av den totale potten.

LES OGSÅ | Kvinnelige forfattere i mindretall blant dem som får stipend

Heve blikket

Forfatter Aasne Linnestå var selv innstilt til Det litterære råd i 2012 og mener det er på tide at Forfatterforeningen sørger for å favne bredere.

– For meg kjennes det innlysende at blikket kan heves. Men kvalitetskriteriet må selvfølgelig ligge til grunn for tildelingene, sier Linnestå til Klassekampen.

Hun er også åpen for en diskusjon rundt hvorvidt det er nødvendig å sette en grense for hvor mange år på rad en forfatter kan motta arbeidsstipend.

Saken fortsetter under annonsen

Vil ha større pott

Forfatter Håvard Syversen har mottatt 18 års arbeidsstipend de siste 21 årene, og mener at potten heller bør være større.

– Arbeidsstipendene er viktige å ta vare på, det betyr at kampen må stå om større stipendpott, ikke å smøre de eksisterende midlene tynnere utover. Stipendene skal fordeles etter litterær kvalitet. Hva dét er, er det selvfølgelig uenighet om. Det er en evig pågående diskusjon, og den er skjerpende, sier Syversen til Klassekampen.

Ledige stillinger – kulturjobb