Privat

Gir folk økt innsikt i eget følelsesliv med ny bok

Publisert: 23. oktober 2020 kl 10.20
Oppdatert: 5. februar 2021 kl 11.26

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Mitt arbeid som forsker ved Folkehelseinstituttet går ut på å finne fram til hvordan man gjør folk lykkeligere. Dette dreier seg i stor grad om å sørge for bedre mental helse og derav bedre livskvalitet. Det er følelsene våre som gir gode og vonde opplevelser. Det å forstå hva følelser dreier seg om, og hvordan man kan 'trene' hjernen, gir et godt utgangspunkt for å skape gode liv.

Hva er de viktigste poengene i boken?

– Evolusjonen har lagt inn en rekke funksjoner i hjernen. Det er omtrent som appene i en smarttelefon. Én av appene som ligger i hjernen, er hva vi kaller bevissthet. Den gjør deg i stand til å oppleve livet. Det som betyr noe, er hva slags opplevelser den serverer.

Er det nye synspunkter eller teorier som presenteres?

– Jeg er biolog og forklarer bevissthet og følelser ut i fra et evolusjonsperspektiv. Denne vinklingen gir en annen, supplerende innsikt i forhold til tradisjonell samfunnsvitenskap.

Saken fortsetter under annonsen

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg ønsker å bidra til å dempe andelen av folk som sliter mentalt. De vanligste formene for psykiske problemer er knyttet til bekymringer eller angst og lavt humør eller depresjon. Det dreier seg om de to funksjonene – eller appene – i hjernen som har størst negativ innflytelse på livskvaliteten.

Hvem er målgruppen?

– Prosjektet startet med et kapittel jeg skrev for en lærebok i livsmestring for lærerutdanning, «Perspektiver på livsmestring i skolen». Livsmestring er et nytt satsningsområde og dreier seg i stor grad om det mentale. Jeg ønsket å skrive en bok som var enkel og fengende nok til å bli lest av ungdom. Samtidig tror jeg alle kan ha glede av økt innsikt i følelseslivet sitt.

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

– Erna Solberg, Bent Høie og framtidige personer i deres stillinger.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg leser mest fagartikler. I de senere årene har jeg begynt å skrive romaner, noe som har gitt økt interesse for skjønnlitteratur. Antallet er litt avhengig av hvor stor del av boken jeg må ha lest for å kalle boken for lest.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

Sapiens av Yuval Harari er en intelligent bok som beskriver menneskets historie fra vi ble en egen art.

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

– Desmond Morris – han skrev de bøkene som inspirerte meg til å studere biologi for å forstå mennesket, blant annet Den nakne ape.

Hvilken forfatter vil du gjerne gi en rose til?

– Desmond Morris – jeg tror han fortsatt lever.

Saken fortsetter under annonsen

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Agatha Christie

Twitter – Facebook

Lydbok – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagbladet – VG

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Ibsen – Hamsun

Papirbok – E-bok

Fagbok – Roman

Netflix – YouTube

Ved sjøen – På fjellet

 

Ledige stillinger – kulturjobb