Bok

«Brygga» i Bergen.

Bergenseren får sin egen bok

Ingen andre dyrker seg selv, sin by og dens erklærte annerledeshet som bergenserne gjør, heter det når en bok om det bergenske gjør seg gjeldende.

Publisert Sist oppdatert

Finnes «det bergenske»? Kan konstruksjonen av bergenseren la seg spore i byens historie?

Foto Slik ser boken «Bergenseren ut». Foto: Universitetsforlaget

Det er spørsmål som har satt Morten Hammerborg i gang med boken han nå er aktuell med, «Bergenseren. En historisk analyse».

Videre heter det om bakgrunnen for boken at «Bergenserne inntar en særegen rolle. Ingen andre nordmenn kan insistere på at de egentlig ikke er fra Norge. Ingen andre norske byer knytter det seg sterkere forestillinger til. Hvordan ble det slik?»

I boken ser Hamerborg på den lange perioden der Bergen var den største byen i Norge.

«I 1814 er det like fullt Kristiania som blir det selvstendige Norges hovedstad, mens den stolte hansastad blir en norsk kommune styrt fra Oslo. I denne boken argumenterer historiker Morten Hammerborg for at dette fallet langt på vei forklarer bergenserens selvforståelse og forestillingen om «det bergenske»: Byen og dens borgere er grunnleggende fornærmet», skriver forlaget videre.

Bergenseren Morten Hammerborg er professor i historie ved Høgskulen på Vestlandet. Han har siden 2017 hatt sin egen spalte i Bergensavisen, kalt «Ka e det med Bergen».

Powered by Labrador CMS