Annonse
Aktører i norsk bokbransje er bekymret for at det Amazon-eide selskapet Book Depositorys inntog i norsk bokmarked skal føre til en økonomisk svekket bokbransje. Foto: Brendan McDermid / NTB scanpix
NFFO

Bekymret for hvordan Amazon vil påvirke norsk bokbransje

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det melder Klassekampen som denne uken har skrevet om den Amazon-eide nettbokhandelen Book Depositorys inntog i det norske bokmarkedet.

Flere norske forlag skal ha blitt kontaktet av selskapet om levering av bøker, og Book Depository har reklamert for gratis levering av bøker til norske hjem.

LES OGSÅ | Amazon-eid selskap utfordrer norsk bokbransje

Til Klassekampen uttrykker generalsekretær Arne Vestbø i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) at han mottar nyheten med «avventende bekymring» og at «det finnes en smertegrense for hvor billige bøker kan bli».

Den eksisterende bokavtalen er frivillig, og sikrer blant annet fastpris på nye bøker. Dette vil neppe stoppe en stor og global aktør som Amazon, mener Vestbø, som tar til orde for en lovfestet boklov og reguleringer for det norske bokmarkedet. En svekket forlags- og bokhandlerøkonomi vil gå utover mange forfattere, poengterer han.

Ifølge Bokhandlerforeningen har norske bokhandelkjeder forberedt seg på konkurransen fra Book Depository og Amazon i flere år. Administrerende direktør Trine Stensen i Bokhandlerforeningen påpeker at rammevilkårene, blant dem fastprisordningen, hindrer utenlandske aktører som Amazon fra å få en monopol.

Direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen sier til Klassekampen at det eksisterer politisk vilje i Norge til å videreføre fastprisordning på bøker. Han viser til at de også i Tyskland har en fastprisordning, og at Amazon følger spillereglene som rår i det tyske bokmarkedet.

Annonse
Annonse
Annonse