Annonse
Håkon og Jo Vestly under avdukingen av grunnsteinen i Lyngdal – der det skal bli Anne-Cath. Vestly-forundringspark. Foto: Hans Jørgen Sandnes
Håkon og Jo Vestly under avdukingen av grunnsteinen i Lyngdal – der det skal bli Anne-Cath. Vestly-forundringspark.    Foto: Hans Jørgen Sandnes

Anne-Cath. Vestly-året i gang – markeres Norge rundt

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

På Nasjonalbiblioteket meldes det om god stemning. Familien Vestly har nemlig, i anledning av 100-årsjubileet, bestemt seg for å gi Nasjonalbiblioteket det omfangsrike arkivmaterialet etter forfatteren.

Vi ser fram til å motta dette rike og betydningsfulle arkivet

– Svært dyktige og engasjerte fagfolk ved Nasjonalbiblioteket sikrer tilgjengelighet for samfunnet, sier forfatterens sønn, Jo Vestly, i forbindelse med arkivdonasjonen.

Ifølge Nasjonalbiblioteket gir arkivet god innsikt i Anne-Cath. Vestlys virke gjennom mer enn 50 år, og det gir et innblikk i prosessen med å skape skikkelser som mormor, Knerten og Kanutten.

– Vi ser fram til å motta dette rike og betydningsfulle arkivet, sier avdelingsdirektør for Fag og forskning ved Nasjonalbiblioteket, Hege Stensrud Høsøien. Hun mener videre at materialet er en verdifull kilde til kunnskap om en av norsk barnelitteraturs viktigste forfattere.

Hørespill til pers 

Noen eksempler fra det rikholdige arkivet blir hentet fram allerede 13. februar. Da skal nemlig utstillingen om Vestlys forfatterskap åpne i Nasjonalbiblioteket.

– Publikum vil få se manuskriptet til hørespillet om Lars Pusekatt, som var Vestlys debut i NRK i 1947, og tekster hun skrev til «Barnetimen for de minste», hvor mormor dukker opp på radio for aller første gang, forteller utstillingsansvarlig Marte-Kine Sandengen.

Bragevinner Olaug Nilssen skal holde foredrag om sin lesning av Anne-Cath. Vestly. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Bragevinner Olaug Nilssen skal holde foredrag om sin lesning av Anne-Cath. Vestly. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forfatter Olaug Nilssen kommer til åpningen for å holde et foredrag om sin lesning av Vestly, noe hun ifølge Nasjonalbiblioteket har gjort med «et friskt og kritisk blikk».

Forundringsparken under bygging

Tirsdag gikk startskuddet for byggingen av en Vestly-park i Lyngdal.

«Med storfint besøk av sønnene til forfatteren, Jo og Håkon Vestly og ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, ble avdukingen av den morsomme grunnsteinen en begivenhetsrik affære i Anne-Cath. Vestlys ånd», heter det i en pressemelding om arrangementet – der også mange barn var invitert.

– En ting er sikkert. Hun ville syntes det var fryktelig spennende å gå i parken og se seg rundt. Hun ville sikkert begynt å fortelle historiene sine om Knerten og Mormor og alle de andre i det som skal hete Barnas Anne-Cath. Vestly Museum, sa Jo Vestly til de fremmøtte.

Parken og museet skal etter planen stå ferdig til neste år. Men prosjektutvikler og kreativ designer, Kiersten Kauffman, sier følgende om planene:

– Forundringsparken skal aldri bli helt ferdig, men alltid være i utvikling og påvirkes av alle som besøker oss.

Fem lokale aktører er inne på parkens eierside: Rosfjord Strandhotell, Lindland eiendom, ERV, Birkeland bruk og Sørlandsbadet. Barnas Anne-Cath. Vestly Museum blir til etter et samarbeid mellom Kvinesdal, Farsund, Audnedal og Lyngdal med god støtte fra fylkeskommunen og toårig nasjonal støtte på statsbudsjettet.

Kino og bok-feiring

Det blir mange feiringer av Anne-Cath. Vestly i inneværende år når hundreårsdagen for hennes fødsel markeres. Ikke minst kommer det en nyskrevet biografi (bildet) for unge lesere, fra Gyldendal. Foto: Gyldendal
Det blir mange feiringer av Anne-Cath. Vestly i inneværende år når hundreårsdagen for hennes fødsel markeres. Ikke minst kommer det en nyskrevet biografi (bildet) for unge lesere, fra Gyldendal. Foto: Gyldendal  

Av andre Vestly-markeringer noterer vi oss at Cinemateket i Oslo slår et slag for filmatiseringer basert på forfatterens bøker, og viser «Mormor og de åtte ungene i byen» og «Knerten» henholdsvis 7. og 8. februar.

Mange av landets bibliotek markerer også Vestly-jubileet – og en fersk biografi er på trappene.

«Biografien om henne er skrevet for samme målgruppe som hun selv hadde, til høytlesning eller til å lese selv», het det fra Gyldendal om boken da den ble lansert 13. januar.

Forfatter er Agnes-Margrethe Bjorvand, universitetslektor ved Universitetet i Agder der hun underviser i barne- og ungdomslitteratur. Hun har tidligere skrevet en biografi om Astrid Lindgren.

Anne-Cath. Vestly ble født 5. februar 1920 i Rena. Hun gikk bort 15. desember 2008.

 

Annonse
Annonse
Annonse