Bok

Nobelprisvinner Louise Glück i 2016 sammen med USAs daværende president Barack Obama.

Amerikansk lyriker får Nobels litteraturpris

Årets nobelpris i litteratur går til den amerikanske poeten Louise Glück.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyste Svenska Akademien torsdag. Glück (77) roses i begrunnelsen for sin «umiskjennelige poetiske stemme, som med streng skjønnhet gjør individuell eksistens universell».

Glück ble overrasket da hun fikk beskjed om prisen, ifølge Mats Malm, Akademiens faste sekretær. Han snakket med henne på telefon tidlig på morgenen lokal tid.

– Det var en gledelig overraskelse, så langt jeg kunne bedømme, sa Malm da han avslørte prisvinneren torsdag.

Humor og kvikkhet

I tillegg til at hun er lyriker, har Glück en akademisk stilling ved Yale-universitetet i USA. Hun har mottatt en lang rekke tidligere priser, blant dem Pulitzerprisen og National Book Award.

– Hun er blant de mest framtredende lyrikerne i amerikansk samtidslitteratur, fastslår nobelkomiteens leder Anders Olsson.

– Det finnes også en god del humor og kvikkhet i hennes poesi, legger han til.

Oktober forlag

I Norge har forlaget Oktober utgitt én av Glücks diktsamlinger. «Averno» utkom i 2017, og det var ingen ringere enn Per Petterson som sto for gjendiktingen.

Forlagssjef Ingeri Engelstad sier Glück kjennetegnes av at hun klarer å beskrive det lille i det store.

– Hun ser det i en slags sammenheng, og i «Averno» får vi et rikt og flerstemmig flettverk av myter og hverdag – i skjønn forening, sier Engelstad til NTB.

Avlyst

Vanligvis blir nobelprisene delt ut under tradisjonsrike seremonier 10. desember. Seremonien i Stockholm er imidlertid avlyst på grunn av koronapandemien.

Årets litteraturpris kommer i kjølvannet av skandalen som har preget Svenska Akademien de siste årene, etter at ektemannen til et av medlemmene ble dømt for voldtekt.

Prisen som skulle vært delt ut i 2018, ble utsatt ett år som følge av situasjonen. Da ble østerrikske Peter Handke og polske Olga Tokarczuk belønnet med hver sin pris.

Powered by Labrador CMS