Annonse
Amazon har lenge satset på bøker. Nå er selskapet Book Depository, som er eid av Amazon, på vei inn i norske markeder. Her: Bilde fra Amazons første New York-bokhandel som åpnet i 2017. Foto: Spencer Platt / Getty Images

Amazon-eid selskap utfordrer norsk bokbransje

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

– Dette vil være ganske dramatisk for det norske bokmarkedet, sier professor Helge Rønning til Klassekampen som har omtalt saken.

Rønning ga i fjor ut boka «Litteraturpolitikkens verktøykasse» sammen med professorkollega Tore Slaatta. Begge er ansatt ved Universitetet i Oslo.

Rønning frykter at en stor, internasjonal aktør som det Amazon-eide Book Depository kan «undergrave» det norske litterære systemet og ta knekken på ordninger som fastprisavtalen.

Book Depository er nemlig på full vei inn i det norske bokmarkedet, skriver Klassekampen. I vinter reklamerte selskapet for gratis levering av 20 millioner bøker til norske kunder. Førsteamanuensis ved Oslomet Terje Colbjørnsen mener Book Depository kan kunne ta store markedsandeler fra norske nettbokhandler som Ark, Norli og Tanum.

Allerede har selskapet inngått avtaler med den svenske distributøren Förlagssystem og det danske forlaget Gyldendal. Amazon er også i ferd med å etablere et logistikksenter i Eskilstuna som ligger noen mil vest for Stockholm.

Det er heller ikke første gangen Amazon viser interesse for norsk bokbransje: I 2012 kunne Klassekampen fortelle at selskapet var i kontakt med Bokbasen for å kjøpe metadata om norske bøker. Amazon skal ha avslått betingelsene, og fikk aldri kjøpt metadata fra Bokbasen.

Annonse
Annonse
Annonse