Annonse
Det er generelt lite penger å hente i eksport av bøker, mener forlagene. Det finnes likevel unntak: Forfattere som Roy Jacobsen (bildet), Vigdis Hjorth og Lars Saabye Christensen har fått stjernestatus i utlandet og fungert som døråpnere for Cappelen Damm hos de store, internasjonale forlagene. Foto: Daniel Leal-Olivas / NTB scanpix

Vil gå i null på eksport av bestselger

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Cappelen Damm Agency har solgt 1222 rettighetssalg siden 2016 – soleklart best i Norge, og over dobbelt så mye som Gyldendal. Likevel går agenturet med underskudd.

Ingvild Haugland fra forlagsagenturet til Cappelen Damm har som mål å konkurrere med de utenlandske agenturene under bokmessen i Frankfurt, hvor Norge er hovedland. Cappellen Damm har økt budsjettet med 20 prosent hvert år de tre siste årene.

Lite penger å hente

Hun innrømmer likevel at det er vanskelig å tjene penger på salg av rettigheter til utlandet og at det er kostbart å drive et agentur.

Utgifter til prøveoversettelser og standutstillinger spiser opp en stor del av kaka etter et rettighetssalg.

– Generelt kan vi si at det er lite penger i utenlandssalg, og mange salg er i seg selv ikke en økonomisk driver. Det er først og fremst en bestselger som kan utgjøre en forskjell økonomisk, sier Haugland til avisa.

Annonse
Annonse
Annonse