Annonse
Sondre Lerche rører på seg i 2020. Foto: Jen Steele / Presse
Sondre Lerche rører på seg i 2020.    Foto: Jen Steele / Presse

Sondre Lerche debuterer som forfatter

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Bokutgivelsen kommer 9. januar på Flamme forlag. Den beskrives som entusiastiske og personlige essays om musikkens kraft – der man også kan lese om Lerche som artist, hans kreative prosess, oppvekst og identitet som menneske og kunstner.

Noen tekster går tilbake til Sondre Lerches barndom i Bergen, når han har «et nesten selvutslettende forhold til a-ha og Morten Harket». Andre helter er nyere, som Prefab Sprout, Fiona Apple og Milton Nascimento, ifølge en pressemelding.

Essayene skildrer også konsertopplevelser – Kygo i Brooklyn, Beyoncé på Coachella, St Vincent i Hollywood – og hvordan album av Kim Myhr, Julia Holter og Brian Eno blir lydspor til små og store vendepunkt i Lerches liv.

Leserne av boken – allerede innkjøpt av Kulturrådet og som den nybakte forfatteren også vil lese inn selv som lydbok – får også vite at når Sondre Lerche legger ut på løpetur, er det med ambient musikk på øret.

Trygt å skrive

Overfor NTB karakteriserer Sondre Lerche det som «trygt å kunne skrive litt på boken hver dag», samtidig som han jobbet med å fullføre og samle trådene fra det han beskriver som «den mest omfattende og utmattende albumprosessen i mitt liv». Men det føles også riktig.

– Jeg tror virkelig på arbeid som viser seg over tid, i lys av annet arbeid. Derfor føles det riktig å ikke bare lage plater, men også lage bok.

Senere i 2020 kommer nemlig «Patience», som avrunder det som startet med dobbelt Spellemannprisnominerte «Please» fra 2014 og kritikerroste «Pleasure» i 2017. Han kaller det «et dyr som jeg hadde prøvd å temme i mange, mange år».

For Lerche holder på albumformatet – akkurat som han holder på boktanken.

– Selv om jeg liker å skrive sanger, og nå også essays, så har jeg nok et behov inni meg til å sette sammen de små stykkene til en større helhet som gir mening for meg, enten det er et album eller en bok, sier han til NTB.

Nyforelsket

Sondre Lerche har også meldt sin tilbakekomst til scenen i 2020. Sammen med bandet er han klar for Bergenfest i juni, så vel som flere andre festivaler.

Det er over to år etter verdensturneen som ifølge pressemeldingen til ham fra Ål til Rio og nesten 140 opptredener.

– Det blir ekstra spennende for meg nå å skulle overføre dette til scenen på festivalene vi skal spille på til sommeren. Jeg har jo tatt pause fra all turnering i over to år, noe jeg aldri har gjort før, så det blir en ekstra glede å komme tilbake nå, sier han:

– Og å spille med bandet mitt igjen, etter å ha spilt så mye og intenst verden over og så plutselig: ingenting: Det er som å finne tilbake til hverandre og få forelske seg på nytt.

Verdt det

Kjæresten Linnéa Myhre kom fra bloggsfæren og ble forfatter. Sondre Lerche føler han har lært en del om skriving fra enkelte sosiale medier.

– Der er du stadig i skriftlig kommunikasjon med folk. Konteksten er flyktig, og du stadig må omformulere deg og reflektere over forskjellige lesninger av det du sier.

For vanligvis når Lerche skriver – eller lager plate – så tenker han «overhodet ikke på hvordan det skal mottas».

– Det er en helt ren kunstnerisk prosess, som bare drives av en følelse inni meg som skal tilfredsstilles.

Han sier det noen ganger er et sjokk å bli ferdig, og han skal ha det til å funke på en scene, eller håpe at andre «vil digge det du har laget». Én ting sier Sondre Lerche han liker med forfatterdebuten:

– Det å jobbe med en redaktør som kommer nesten like tett på tekstene og tankene dine som du er selv, har vært en fantastisk givende og lærerik opplevelse. Det alene er verdt de hundrevis av timene med skriving og omskriving.

Annonse
Annonse
Annonse