Annonse
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Innkjøpsordningen

Småforlagene oftere avvist

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det er en stor økning i påmeldinger til innkjøpsordningen i kategori 2 etter at administrasjonsgebyret på 10.000 kroner ble fjernet tidligere i år. 131 bøker i kategori 2 er påmeldt i år – mot 59 i fjor.

– Det kan se ut som om vi må få ekstra lesehjelp. Vi må nok omstrukturere arbeidet og bruke varaene i større grad, sier Rolf Enger, leder for Kulturrådets vurderingsutvalg for prosa, til Klassekampen.

Også seniorrådgiver i Kulturrådet, Hege Langballe Andersen, bekrefter overfor avisa at økningen i søknader vil føre til innhenting av flere ressurser.

Titler i kategori 2 har tradisjonelt sett hatt høye avslagstall, men pågangen i søknader gjør at behandlingen risikerer å bli forsinket. Forsinkelser i vurdering vil også føre til videre forsinkelser i bøkenes tilgjengelighet på folkebibliotek.

I 2018 ble sju av ti bøker i kategori 2 nullet, og så langt i år har 19 av 33 behandlede bøker fått avslag i samme kategori.

Ifølge Enger fra Kulturrådet handler avslagene om at bøker i kategori 2 ofte er av dårligere kvalitet. Han peker på svakheter i redaktørarbeid og språkvask.

 

Mellom 2016 til 2018 har avslagene i kategori 2 økt fra 40 til 70 prosent.

Kulturrådet fjernet tidligere i år administrasjonsgebyret på 10.000 kroner for kategori 2 etter at advokatfirmaet Hjort foretok en juridisk vurdering av innkjøpsordningen. Etter at gebyret ble fjernet er det lagt til en presisering om at alle nye forlag skal behandles under kategori 2.

Annonse
Annonse
Annonse