Annonse
Riksmålsforbundets litteraturpris 2019 er tildelt Sverre Mørkhagen. Foto: Gyldendal
Riksmålsforbundets litteraturpris 2019 er tildelt Sverre Mørkhagen.  Foto: Gyldendal
Riksmålsprisen til Sverre Mørkhagen

Ros og ris for Ibsen-biografien

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

– Dette må være den ultimate Ibsen-biografi. Sverre Mørkhagen utmerker seg med en mesterlig sammenfletting av Henrik Ibsens liv og diktning, og med fremragende bruk av moderne riksmål, sier juryleder Per Qvale.

I går ble det kjent at Sverre Mørkhagen er årets vinner av Riksmålsforbundets litteraturprisjury.

Grundig arbeid

Ifølge juryen er det ingen tvil om at prisvinneren har gjort grundig forskning i de fem årene han har arbeidet med stoffet. Sverre Mørkhagen er også kjent blant annet for sitt omfattende trebindsverk om den norske utvandringen til Amerika.

Riksmålsforbundets litteraturpris 2019 vil bli overrakt 9. november i Sandefjord under Litteraturuka i Vestfold.

– Sverre Mørkhagen er kunnskapsrik, hardtarbeidende og har en fantastisk formidlingsevne. Vi i Gyldendal er svært stolte og gleder oss stort over tildelingen av Riksmålsforbundets litteraturpris, sier redaktør Bjørn Olav Jahr.

Gravid med 13-åring?

Det er en kjent sak at Ibsen fikk en sønn utenfor ekteskap i 1846.

Klassekampen skriver at Mørkhagen forsøker å kaste nytt lys over ryktene om at dikterhøvdingen i en alder av 15 år angivelig gjorde ei 13 år gammel jente gravid.

Ibsen-forsker Jørgen Haave kaller biografien spekulativ. Haave er ekspert på Henrik Ibsens første leveår, og i 2017 ga han ut boka «Familien Ibsen».

– Det finnes ingen historiske kilder som peker i retning av at dette skal være riktig. Her finner Mørkhagen på en fortelling som for lengst er blitt tilbakevist av Ibsen-forskere, sier Haave til Klassekampen.

Overfor Klassekampen avviser Mørkhagen kritikken.

Annonse
Annonse
Annonse